Geesten & Monsters in Schotland

Nessie in Drumnadochit

Ruige natuur, mistige velden en diepe, donkere meren… Een beetje spookachtig is Schotland soms wel! Geen wonder dat er talloze verhalen de ronde gaan over geesten en monsters. Maak kennis met de bekendste geesten en monsters in Schotland.

Het monster van Loch Ness

Natúúrlijk trappen we de lijst af met Nessie, het bekendste Schotse monster. Al vele mensen beweren hem/haar gezien te hebben, maar onomstotelijk bewijs is nooit gevonden. Toch zou dat best eens op kunnen duiken: lange tijd werd aangenomen dat er te weinig voedsel in het meer zou zijn om een groot monster te voeden, maar sinds de ontdekking van een uitgestrekt grottensysteem onder het meer gaat deze theorie niet meer op!

De donkere Schotse meren zijn sowieso voer voor mythes over monsters. Naast Nessie bestaan er ook verhalen over Morag uit Loch Morar (het diepste meer van Schotland)  en het monster Searrach Uisge dat in Loch Suainbhal zou leven. In Loch Langavat ligt een eiland waar overleden weervolven zouden rusten. Waag het niet ze te storen, je kunt wel raden wat er dan met je gebeurt…

Monsters in Schotland - Glamis Castle

Glamis Castle – overdag een lieflijk kasteel maar schijn bedriegt…
Foto via www.hauntedrooms.co.uk

Kastelen – de woonplaats van geesten

Ook in Schotse kastelen wordt wat afgespookt. Een kleine greep:

  • Edinburgh Castle – een drukte van belang met onder andere een doedelzakspeler, een drummer en een spookhond
  • Fylvie Castle – de ‘groene dame’ dwaalt door de gangen en er schijnt ook een trompetblazer te spoken
  • Glamis Castle – hier geen groene maar grijze dame. Oh ja, en de vierde graaf van Crawford speelt hier kaartspelletjes met de duivel

De meren & kastelen kun je dus het beste vermijden als je je leven zeker wilt zijn. Maar dan zijn we er nog niet, ook in de ongerepte bossen & bergen loopt er uiteraard het een en ander aan monsters rond, waarvan Baobhan Sith en de Grijze man van Den Macdui misschien wel de bekendste zijn.

Monsters in Schotland - Baobhan Sith

Baobhan Sith – verstopt haar gespleten hoeven onder een lange jurk.
Foto via ohmydollz.uol.com.br

Baobhan Sith

De baobhan sith (‘fee-vrouw’) is een vampier die zich vermomt als een mooie vrouw. ’s Avonds gaat ze op pad om jonge mannen te verleiden met haar te dansen. Is dat gelukt dan drinkt ze hun bloed. Geen lekkere tante dus. Wil je haar betrappen? Til dan even haar lange groene jurk op, dan zie je haar gespleten hoeven in plaats van voeten.

Monsters in Schotland - De Grijze Man

De Grijze Man van Ben Macdui.
Foto via www.biggreyman.co.uk

De Grijze man van Ben Macdui

Op de tweede hoogste berg van Schotland – Ben Macdui – leeft een grijze man (Am Fear Liath Mor in Schots-Gaelisch). Wat hij doet? Eigenlijk is hij niet eens zo gevaarlijk, maar hij boezemt bergbeklimmers wel angst in door ze te achtervolgen tijdens hun tocht. De Grijze man wordt omschreven als een reusachtige gedaante van wel 10 meter lang met lang, grijs haar.

Op vakantie naar Schotland, durf jij nog?

BEZOEK DFDS.NL ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie