Gedragsregels in het Verenigd Koninkrijk

Elk land heeft zijn eigen culturele- en communicatieve karakter, maar in het Verenigd Koninkrijk kun je je aan sommige gedragsregels maar beter gewoon houden, anders zit je zo in de problemen 😉 Om er voor te zorgen dat jou dat in ieder geval niet overkomt, hebben we de belangrijkste do’s en dont’s voor een geslaagde vakantie naar het Verenigd Koninkrijk op een rijtje gezet.

Engeland, Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk

In Nederland spreken veel mensen vaak over Engeland, terwijl ze het meestal over Groot-Brittannië hebben. Let dus op: niet alle Britten zijn Engels! Groot-Brittannië omvat de gebieden Engeland, Schotland en Wales. Wees dus voorzichtig wanneer je het woord ‘Engels’ gebruikt. De Inwoners van Wales en Schotland vinden het namelijk beledigend om Engelse genoemd te worden.

Groot-Brittannië en Noord-Ierland vormen samen het Verenigd Koninkrijk, Ierland maakt daarentegen geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

Het oranje gekleurde Verenigd Koninkrijk is via meerdere routes te bereiken met DFDS.

Groet zoals het hoort

Iedereen die de denkt dat Britten afstandelijk zijn heeft er waarschijnlijk nog nooit een ontmoet. Het is gebruikelijk om alleen bij de eerste ontmoeting de hand te schudden, daarna schudden Britten geen handen meer, zelfs niet bij een afscheid. Een woordje als ‘hallo’ is prima om mee te groeten. Ook de typische welkomstvragen zoals hoe gaat het? Worden altijd beantwoord met: het gaat goed, dank u. Dit soort zinnen worden gebruikt om een gesprek op te starten. Zoenen en knuffelen doen Britten helemaal zelden. Aan de andere kant zijn Britten verrassend snel in het gebruiken van hun voornamen tijdens een gesprek. Zelf de bazen van grote bedrijven zullen zich voorstellen met zijn/haar voornaam. Wees wel voorzichtig, een ongedwongen sfeer tijdens een gesprek betekent niet dat ze je als vriend zien. Voor mensen met een speciale functie zoals ambtenaren, bankmedewerkers en artsen is een beleefde aanhef wel noodzakelijk. Politieagenten worden aangesproken met ‘Officer’.

De Britse beleefdheid

Of je nou bij de bushalte, in de winkel of voor een pub staat, duwen of voordringen is uit den boze. In het Verenigd Koninkrijk staan mensen strak in de rij. Verder is een vriendelijke uitdrukking is van groot belang. Veelvuldig excuses maken is in het Verenigd Koninkrijk ook heel normaal, bij ieder klein of groot incident klink Excuse me of I’m sorry. Als je iemand ontmoet hoor je vaak: nice to meet you (leuk om u te ontmoeten). Het leuke is dat de Britten dit ook echt vinden. Ook het bedanken is meer gebruikelijk dan in Nederland. Alstublieft en bedankt zijn dan ook veelvuldig gebruikte woorden.

Lastige gespreksthema’s

Met een opmerking over het weer kun je eenvoudig in gesprek raken met iemand uit het Verenigd Koninkrijk. Toch zijn er ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen. Zoals kritiek hebben op de Koninklijke familie of de politiek. Zelfs een kritische opmerking over het nationale voetbalteam kan voor een ongezellig gesprek zorgen.

Opscheppen of te koop lopen met je uitstekende kennis wordt ook niet gewaardeerd. Ook de humor van Britten valt voor ons soms lastig te begrijpen. Soms is het verstandig om maar gewoon mee te lachen.

In een typisch Britse pub

Bestel nooit alleen, maar afwisselend een rondje voor de mensen waarmee je bent. In de meeste pubs is het gebruikelijk dat je meteen aan de bar betaalt. Een fooi is niet direct noodzakelijk. Meestal staat er aan het eind van de avond een glas op de bar waarin je een fooi kunt geven voor de service. Als je iemand hoor roepen: ‘laatste bestelling alstublieft’ dan worden latere bestellingen niet meer geaccepteerd. De meeste pubs sluiten rond 23.00. Na de laatste ronde moet je de pub dus verlaten.

Cheers! En een goede reis!

BEZOEK DFDS.NL ▸


2 Reacties Schrijf een reactie

  1. Fijn dat jullie deze gedragsregels delen.
    Ik merk wel 2 taalfouten op:
    Wees wel voorzichtig, een ongedwongen sfeer tijdens een gesprek betekend niet dat ze je als vriend zien.
    => ‘betekend’ spel je in dit geval ‘betekent’
    In de meeste pubs is het gebruikelijk dat je meteen aan de bar betaald.
    => ‘betaald’ spel je in dit geval ‘betaalt’.

Geef een reactie