Gastvrijheid is een werkwoord

Bed and breakfast

Er is geen land dat per inwoner zo veel gastenkamers heeft als Groot-Brittannië. Of de bed & breakfast echt in Engeland, Schotland of Wales is uitgevonden, is niet met zekerheid te zeggen, maar dat de Britten al eeuwen van gastvrijheid hun handelsmerk maken, wél.

De geschiedenis van de B&B

We weten dat de eerste gastenkamers-met-ontbijt, zowel in Groot-Brittannië als op het Europese vasteland, werden aangeboden door kloosters, opdat pelgrims uitgerust en aangesterkt hun weg konden voortzetten. Maar Hendrik VIII schafte in de 16de eeuw de kloosters af, waarna herbergen dat gat in de markt vulden. Een reis van pakweg Londen naar Schotland kon soms wel dagen duren; reizigers waren maar wat blij met een stevige maaltijd in een herberg, een haardvuur om hun kleren bij te drogen, een onderkomen en hooi voor hun paard en een bed voor de nacht. Veel van die herbergen doen vandaag nog altijd wat ze vijfhonderd jaar geleden deden, maar ze zijn gelukkig wel meegegaan met de tijd (en noemen zich nu soms zelfs ‘boutique’).

Ook veel gewone burgers stelden hun huis open voor gasten; de term ‘bed and breakfast (B&B)’ is nog geen honderd jaar oud en wordt tegenwoordig overal ter wereld gebruikt.

Een echt Engels ontbijt

Door allerlei (politieke) evoluties staat de zo geroemde gastvrijheid van de Britten onder druk, al zal de toerist daar weinig van merken. Het bed staat nog steeds op hem te wachten (met een ontbijt om ú tegen te zeggen) en wie bij mensen thuis logeert, krijgt er meestel een gratis gesprek bij, een boel (reis)tips, een flinke scheut lokale authenticiteit en een kopje thee plus plakje cake ‘on the house’.

Gastenboek

Veel B&B’s hebben een gastenboek. Ik mag daarin graag de verhalen lezen van reizigers die, onderweg naar ergens, blij zijn hun vermoeide lijf te rusten te kunnen leggen in een heerlijk bed en ’s ochtends te worden gewekt door de geur van verse koffie of gebakken eieren. Gastvrijheid, het komt niet vanzelf en ze werken er in Groot-Brittannië nog elke dag aan.

Foto’s: VisitBritain Images

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie