Fountains Abbey: Wat een stuk!

Fountains Abbey

Ik was er vorige week nog eens (de ik-weet-niet-hoeveelste keer) en ik dacht: hierover moet ik de lezers van het DFDS-blog toch iets vertellen. Aldus! Fountains Abbey in Yorkshire, wellicht een van de mooiste abdijruïnes die je in Engeland kunt vinden.

Groot-Brittannië – abdijenland

Dat je in Groot-Brittannië zo veel abdijen vindt, heeft te maken met de behoorlijk recente kerstening van dat stukje wereld. En waarom die abdijen haast allemaal ruïnes zijn, moet je maar even aan Hendrik de Achtste vragen.

Op naar Fountains Abbey. Als je vanaf de ferryhaven in Newcastle via de A1/M1 in zuidelijke richting rijdt, ben je er in anderhalf uur. De abdijruïne staat in de buurt van de kathedraalstad Ripon in Noord-Yorkshire. Gebouwd in de 12e eeuw door benedictijnermonniken van de abdij van York die ruzie hadden gekregen met hun collega’s aldaar en later zelfs zijn overgelopen naar de cisterciënzers van Clervaux. Daar zou trouwens de naam van de abdij vandaan komen: Bernard de Fontaines was destijds de abt van Clervaux. Maar er is nog een andere uitleg: ‘Fountains’ zou kunnen verwijzen naar ‘bron’ – de abdij ligt vlak bij de bronnen van de rivier Skell.

Werelderfgoed

Fountains Abbey en de rivier Skell

Hoe ook, de afgelegen ruïne van Fountains Abbey is vandaag nog steeds een must see en niet voor niets door de Verenigde Naties opgenomen op de lijst van Cultureel Werelderfgoed. Er staat van de abdij nog merkwaardig veel overeind. De kerk is ronduit imposant en al even indrukwekkend is de nagenoeg volledig intact gebleven kelder, met zijn schitterende gewelven.

Fountains Abbey staat in een romantische landschapstuin, Studley Royal, die wereldberoemd is omwille van zijn waterpartijen die zijn gevormd in de rivier Skell. Studley Royal is ook beroemd voor zijn zogenaamde folly’s: aardige maar voorts volstrekt nutteloze bouwsels. Reken op een uur of drie als je Fountains Abbey/Studley Royal wil bezoeken. En vergeet je wandelschoenen niet!

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie