Fossielen zoeken en boeken lezen in Dorset

De bekende reisgids Lonely Planet zet dit jaar Zuidwest-Engeland op het lijstje van niet te missen Europese vakantiebestemmingen. Is Zuidwest-Engeland ver? Als je naar Cornwall reist wel, natuurlijk. Maar er is ook een stukje Zuidwest-Engeland dat helemaal niet zo ver is: Dorset!

Pak de boot naar Dover en na zo’n 300 km ben je bij de poort van Dorset. Het graafschap wordt geroemd voor zijn kustlijn en dat is helemaal terecht. Je vindt er spectaculaire rotskusten waar na een stormachtige dag meer fossielen te rapen vallen dan je in andere omstandigheden in een heel leven bij elkaar verzamelt. De uitvalsbasis voor wie op fossielenjacht wil, is Lyme Regis. Het plaatselijke museum organiseert dagelijks fossielenwandelingen – zorg maar dat je een plastic zakje mee hebt!

Chesil Beach

Lyme Regis is overigens ook het plaatsje waar John Fowles leefde en werkte, de schrijver van The French Lieutenant’s Woman dat werd verfilmd met Meryl Streep in de hoofdrol. Er zijn trouwens nog meer literaire links. Schrijver Thomas Hardy (Tess of de d’Urbervilles, door Roman Polanski verfilmd met Nastassja Kinsky) bijvoorbeeld werd geboren in het nabijgelegen Higher Bockhampton. En dan is er nog Ian McEwan die zijn succesroman Aan Chesil Beach heeft genoemd naar een bijzonder natuurfenomeen. Chesil Beach is een kiezelstrand van maar liefst 29 km lang, gemiddeld 70 m breed en 20 m hoog. Het merkwaardige van dit strand is dat het voor het land ligt, als een soort natuurlijke verdediging tegen beukende golven. Achter het strand ligt een lagune met brak water. Een goed uitzicht op het strand krijg je maar van op één plaats: een heuvel nabij Abbotsbury, en dan nog alleen als het weer helder is.

Zwanengraafschap

Schattige dorpjes hebben ze ook in Dorset. Milton Abbas: in 1730 gebouwd als één straat met gelijke huisjes met strooien daken. Of Wareham aan de rivier Frome. Je beseft er meteen waarom Dorset ook wel het zwanengraafschap wordt genoemd.

Na die schattige dorpjes word je telkens weer naar de spectaculaire Dorset-kust gezogen. Naar de pittoreske baai Lulworth Cove en naar het enkele honderden meters verderop gelegen Durdle Door: een rots in zee met een gat erin. Neem een ijsje en geniet van het uitzicht!

Lulworth Beach

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

DE SNELSTE ROUTE NAAR DORSET ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie