Wat te doen in Fort William – bezienswaardigheden in de omgeving

Glennfinnan - het beroemde viaduct uit de Harry Potter films - is niet ver van Fort William

Wie de Highlands bezoekt, kan er bijna niet omheen: Fort William. Vroeg of laat kom je bijna altijd wel een keer langs dit centraal gelegen stadje. Met 10.000 inwoners is het de op één na grootste stad van de Highlands (alleen Inverness is groter) en er is dan ook genoeg te doen in de stad en in de nabije omgeving.

Wat te doen in Fort William?

 • Het beroemde Glennfinnan viaduct (bekend uit Harry Potter)
 • De schitterende Road to the Isles
 • Een bezoekje aan Glencoe en Kinlochleven
 • De Ben Nevis beklimmen (de hoogste berg van Schotland)

Het Glennfinnan viaduct en de Jacobite Steam Train

De foto bovenaan dit artikel kwam je vast bekend voor als je de Harry Potter films hebt gezien. De Hogwarts Express rijdt in de films over het Glennfinnan viaduct. Wil je het viaduct zien, dan pak je vanuit Fort William de A830 richting Maillaig, ongeveer halverwege kom je vanzelf bij Glennfinnan. Neem je camera mee, want het uitzicht over het viaduct en de andere kant Loch Shiel, is prachtig! Liever een ritje maken over het viaduct? Dat kan met de The Jacobite Steam Train. Voor meer info over de treinroute kijk je op de website van West Coast Railways.

Road to the Isles

Tropische stranden bij Arisaig

Als je na het bezoek aan Glennfinnan doorrijdt naar Maillaig, rijdt je de volledige ‘Road to the Isles’ af. Deze route van 65km wordt gezien als één van de mooiste ritten van Schotland. Start in Fort William en maak een eerste stop bij Neptune’s Staircase, de grootste ‘sluizentrap’ van Groot-Brittannië, met bovendien uitzicht op de Ben Nevis. Na een rit langs Loch Eil kom je uit bij Glennfinnan, waar je zeker moet stoppen! Nadat je nog drie lochs bent gepasseerd, rijd je Arisaig binnen. Een klein plaatsje met een waanzinnig uitzicht over de eilanden Eigg, Rum en Skye. Next stop: het Caribisch gebied! Nou ja, niet helemaal natuurlijk, maar de hagelwitte stranden van Morar doen wel Caribisch aan. Een fijne plek voor een strandwandeling en een picknick. De laatste stop is Maillaig. Haal een lekkere portie Fish & Chips en pak de ferry naar Eigg, Rum of Skye, of keer om en maak de prachtige autorit nog een keer!

Glencoe & Kinlochleven

Glencoe - één van de mooiste bezienswaardigheden bij Fort William

Niet ver van Fort William vind je één van de meest iconische beelden van de Highlands: de vallei van Glencoe. Hier kun je prachtige wandelingen maken of simpelweg genieten van de mooie rit langs de vallei. Als je er dan toch bent, maak dan ook even een rondje om Loch Leven. Persoonlijk vond ik dit een heel gave route en in het dorpje Kinlochleven kun je even een stop maken.

Bedwing de Ben Nevis

De Highlands met Ben Nevis op de achtergrond

Met 1.344m is de Ben Nevis de hoogste berg van Schotland. De beklimming ervan is dan ook een flinke uitdaging, alhoewel je kunt kiezen voor een heel zware en een iets minder zware optie.  Welke wandeling je ook kiest, je wordt sowieso getrakteerd op mooie vergezichten.

Reizen naar Fort William

Enthousiast geworden over een vakantie naar Fort William? Pak dan de ferry van IJmuiden naar Newcastle en rijdt in ongeveer zes uur naar Fort William. een bezoek aan Fort William is ook een prima stop als onderdeel van een rondreis door Schotland.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

4 Reacties Schrijf een reactie

 1. Kan het iedereen aanbevelen , de overtocht is fijn en Forth William is 5 uur rijden vanaf North Shields en aangezien je rond 10 uur van boord bent is dat geen probleem. Oban en Mull zijn ook prachtig net als Sky maar ook de route naar Forth William door de GlenCoe mountains is adembenemend.
  Schotland is mijn favoriete bestemming sinds 15 jaar geleden toen ik er voor het eerst naar toe ging met een busreis, en daarna bijna jaarlijks met de eigen auto via IJmuiden Newcastle. Heerlijk rustig land en omgeving .

 2. Het hoogtepunt van mijn vakantie……met de trein naar Corrour Station en vandaar terug lopen naar Fort William…….SCHITTEREND!

 3. Jullie verhaal rond fort William doet me watertanden!
  We zijn beiden aan het herstellen en willen ons trakteren op een reisje Schotland.
  Ik heb vlug van elke belevenis een foto gemaakt, om niet te vergeten wat we kunnen bekijken.
  Hartelijk dank.

Geef een reactie