Folkestone Triennial

Hew Locke, For Those in Peril at Sea, 2011, foto door Thierry Bal

De Folkestone Triennial is een bijzondere kunsttentoonstelling, waarbij bekende kunstenaars de opdracht krijgen om een kunstwerk te maken dat in relatie staat tot de stad Folkestone. Verwacht geen saaie tentoonstelling in een muf museum, het leuke aan de Folkestone Triennial is juist dat alle kunstwerken buiten tentoongesteld worden, op de mooiste plekjes van de stad. Aan het strand bijvoorbeeld.

A Dutch Touch

Bekende artiesten die in 2014 deelnamen aan de Folkestone Triennial zijn onder meer Yoko Ono, Andy Goldsworthy en Sarah Staton. De Triennial had ook een Nederlands tintje, de Amsterdamse beeldend kunstenaar Krijn de Koning was namelijk ook aanwezig. De Koning staat bekend om zijn bijzondere labyrint-kunstwerken in heldere kleuren, zo maakte hij dit kunstwerk voor het Edinburgh College of Art’s:

Wat kun je verwachten?

De verwachtingen voor de Folkestone Triennial zijn altijd hoog en de kunstenaars leveren altijd hun beste werk. Zo verzamelde Andy Goldsworthy klei van het strand van Folkestone waarmee hij een kunstwerk bouwde. Door middel van een time-lapse video die op een andere locatie in de stad wordt vertoond, brengt hij het proces van de (economische) getijden in beeld. Wellicht niet het meest positieve werk, maar wel heel bijzonder.

Ook opmerkelijk: bureau Something & Son bouwde voor de tentoonstelling van 2014 een eco-vriendelijke broeikas op het dak van The Glassworks Sixth Form Centre. In de broeikas werden aardappels en erwtjes geteeld, en ook worden er aquaria in geplaatst om vis te kweken. Je voelt hem natuurlijk al aankomen: de in de kas gekweekte voedingswaren werden gedoneerd aan een lokale fish & chips shop.

Mark Wallinger – Folk Stones, 2008, foto door Thierry Bal

De Folkestone Triennial zelf bezoeken?

De Folkestone Triennial vind elke drie jaar plaats, de eerstvolgende editie vind plaats van 2 september t/m 5 november 2017. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Triennial.

Neem de ferry naar Dover, vanaf de haven is het nog slechts tien minuten rijden naar Folkestone, dus een dagtripje is zeker mogelijk. Maar de regio heeft zoveel meer te bieden dat ik zeker aanraad om er een paar nachten aan vast te plakken. Nieuwsgierig? Bekijk dan ook mijn tips voor een vakantie naar Kent.

FERRY NAAR DOVER ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie