Filmlocaties in Schotland: één groot filmdecor

Filmlocaties Schotland - Eilean Donan Castle

Van historische spektakels tot moderne misdaadfilms: je kunt er niet omheen. Schotland biedt zoveel filmlocaties dat je ze niet kunt missen. James Bond, Harry Potter, John Cleese en vele anderen gebruikten de kastelen, natuur en pittoreske dorpjes in Schotland als filmdecor.

Eilean Donan Castle

Kastelen zijn een typisch Schots filmobject. Schotland ligt bezaaid met kastelen, waar heel wat films zijn opgenomen. Wie kent niet de James Bond film Skyfall, waar ‘M’ uiteindelijk overlijdt in het afgelegen kasteel, Duntrune Castle, bij Lochgilphead in Argyll aan de Schotse westkust. Eilean Donan Castle was het decor voor films als Entrapment, met de beroemdste Schotse filmheld Sean Connery. Eilean Donan Castle is misschien wel het méést gefotografeerde kasteel in Schotland.

Dreigende landschappen en Schotse steden

Glencoe, een kaal en onherbergzaam gebied, vormde de achtergrond in talloze scenes in ‘Highlander’ 1, 2 en 3, met wederom Schotse filmheld Sean Connery als een van de hoofdrolspelers. Ook de historische film Braveheart en de Tarantino film Trainspotting hebben hier de nodige draaidagen gekend. De historische steden Stirling, Edinburgh en in mindere mate Glasgow bieden allerlei unieke plaatjes voor films als Ivanhoe, Trainspotting, Monty Pythons Holy Grail en Rob Roy.

Ongeëvenaarde typische bouwwerken

Niet alleen kastelen, maar ook andere typische bouwwerken stelen de show in films. Zoals bijvoorbeeld het grote treinviaduct in Glenfinnan waar diverse shots voor de Harry Potter films werden opgenomen. En door de Da Vinci Code ontstond er een ware rush op de unieke Rosslyn Chapel, iets ten zuiden van Edinburgh. Door de grote toeloop moesten plotseling allerlei voorzorgsmaatregelen genomen worden om de unieke kapel te bewaren voor de op unieke souvenirs jagende toeristen.

Zelf de hoofdrol spelen in jouw filmvakantie? Boek dan een overtocht van IJmuiden naar Newcastle. Vanuit Newcastle ben je met een uurtje al in Schotland. Tip: kies voor een verblijf in de vele knusse Bed & Breakfasts in Schotland, meestal kunnen de eigenaren je dan ook nog wel de nodige ins en outs vertellen.

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


1 Reactie Schrijf een reactie

  1. Sinds 1978 brengen wij jaarlijks een maand door in Scotland.
    Na al die jaren kunnen wij er nog steeds geen genoeg van krijgen.
    Kijken uit naar de vakantie dit jaar.
    Geweldig aardige mensen, waar we ook komen, erg behulpzaam als je met pech aan de weg staat.
    Een land om van te houden.

Geef een reactie