Fietsen langs de Baltische Zee

Fietsen terwijl je de frisse zeelucht proeft? Routes door meters hoge zandduinen en langs witte stranden? Dan ga je naar Litouwen! Litouwen heeft veel pittoreske vissersdorpjes en ongerepte natuur. Fiets over de Koerse Schoorwal, dit ‘schiereiland’ staat op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege zijn unieke vorm en landschap. Vervolg je reis via de Memel Delta. De ‘Baltische zee fietsroute is onderdeel van de Europese fietsroute R1 en als EuroVelo Route 10 in beide richtingen.

Fietsen door de ‘Sahara van het noorden’

Het ideale startpunt om te beginnen met je fietstocht langs de Litouwse kust is Klaipeda. De eerste etappe begint in het zuiden en leid je over de Koerse Schoorwal naar de vissersstad Nida. Het smalle, bijna 100 kilometer lange Schiereiland scheidt de Baltische zee met de Koerse Haf. Het noordelijke deel van de Koerse Schoorwal behoort tot Litouwen, het zuidelijke gedeelte tot de Kaliningrad regio, wat behoort tot Rusland. De Schoorwal bestaat uit indrukwekkende zandduinen. Volgens de legendes heeft de reuzin Neringa deze kaap gecreëerd om de vissers te beschermen tegen stormen en hoge golven. Bijna een eeuw geleden besloot ook Thomas Mann van de natuur in Litouwen te genieten. De Auteur bouwde een huis voor zichzelf in de ‘Sahara van het noorden’ en spendeerde er de zomermaanden met zijn familie van 1930 tot 1932. Nu is het Thomas Mann House een centrum van cultuur en is er een museum over zijn werk en leven.

 De Vogelfluglinie over de Memeldelta

Het tweede deel van de fietstocht leid je door het moeras en rivierachtige landschap van de Memeldeltas tot aan Šilutė. Deze regio kruis je door met de ‘Vogelvluchtlijn’. In het aangrenzende nationale park van ca. 29.000 hectare groot leven vele vogelsoorten. In Venté vind je een van de oudste vogelreservaten van Europa. Het complex heeft een klein museum voor vogelkunde en een 150 jaar oude vuurtoren, die vandaag de dag dient als uitzichtpunt.

 Badplaats aan de kust: Palanga

Het eindpunt van de laatste etappe is de beroemde badplaats Palanga. Deze populaire bestemming voor toerisme wordt ook wel de zomerhoofdstad van Litouwen genoemd. De lange stranden en de 470 meter lange boulevard nodigen uit om te fietsen, zonnen en wandelen. De stad is ook bekend om zijn barnsteen museum. Deze collectie legt op een indrukwekkende manier uit hoe de edelsteen, gemaakt van versteend hars, is ontstaan. De expositie met meerdere onderwerpen – zoals fossielen van dieren en planten – kunnen met extra aandacht worden bekeken met een vergrootglas. In het hart van de expositie vind je de Sunstone. Met een gewicht van 3.5 kilo, is het een van de grootste edelstenen van de wereld. Het museum bevindt zich in het voormalige kasteel van Graaf Felix Tiskevicius. Het museum wordt omringd door een prachtige, 86 hectare grote botanische tuin.

De meest geschikte tijd voor een fietsvakantie door de Baltische Staten is van juni tot en met medio september. De gehele route is geschikt voor fietsers van elk niveau en is voor een het grootste deel autovrij.

Wil je naar Litouwen om deze route te fietsen, dan is een overtocht van Kiel naar Klaipeda de meeste gemakkelijke optie.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Wesley

Geplaatst door

Functie: Marketing Executive

Geef een reactie