Ferry Good Memories – Het leven aan boord

De Ferry Good Memories van Jacob Klijnsma

1995 – 2015: dit jaar bestaat de route IJmuiden – Newcastle 20 jaar! Tijd om herinneringen op te halen… We vroegen onze collega’s en gasten naar hun favoriete DFDS-herinnering. Vandaag het verhaal van Jacob Klijnsma, die twintig jaar geleden bij ons aan boord werkte.

“Ik kwam te laat op mijn eerste dag. Voor de terminal stond de directeur klaar met de auto, ik werd in rap tempo naar de loodsboot gebracht. Overstappen van de loodsboot op een schip is een ervaring die je nooit meer vergeet.”

“Het varen trok me al toen ik een jonge man was, maar ik was geen ster in wis- en natuurkunde en mijn ouders waren niet zo rijk. Ik kon daarom geen nautische opleiding doen. Toen ik dan ook mijn diensttijd erop had zitten, heb ik na een aantal jaren in de horeca gesolliciteerd als kelner bij Scandinavian Seaways. Dat was in 1995. Na een opleiding aan boord ging ik op mijn 27e voor het eerst het zeegat uit aan boord van de Prince of Scandinavia. In die tijd was dit een van de grotere passagiersschepen met meerdere bestemmingen van Amsterdam/IJmuiden naar Kopenhagen (Denemarken) naar Göteborg (Zweden) en Kristiansand (Noorwegen).

Ik herinner me dat ik op zee soms mezelf vast moest houden vanwege de deining. Op het dode punt tussen de op- en neerwaartse beweging kon ik dan snel iets naar de tafel brengen. Het waren heel andere tijden dan nu en mentaal lukte het me niet om aan het strakke werkschema te voldoen. Ik vertrok verbolgen van verdriet naar huis en een maand later ben ik op het cruiseschip de M/S Astor gestapt. Na een paar weken vond mijn vriendin (tegenwoordig mijn vrouw) dat een half jaar van huis te lang was en bij een bezoek aan het arbeidsbureau kwamen we een vacature bij Scandinavian Seaways tegen. Ik kreeg te horen dat er op dit moment geen werk was maar ze wel mijn sollicitatie zouden bewaren. In de tussentijd werkte ik via een uitzendbureau bij de tabaksfabriek van D.E.

Na een ochtendshift kwam ik thuis en vertelde mijn vriendin dat een zekere mijnheer Huisman van Scandinavian Seaways had gebeld. Ik heb direct teruggebeld en kreeg de vraag of ik diezelfde middag nog naar IJmuiden kon komen om op te stappen op de King of Scandinavia. In een soort van ”blinde” blijdschap heb ik gezegd dat ik eraan kwam. Nog even langs een paar winkels voor wat uniformonderdelen en toen raakten we op het laatste stuk in de file. Aangekomen bij de terminal leek alles vergeefs, de King liep net de haven uit. Voor de terminal stond Roel huisman klaar met de auto, ik werd in rap tempo naar de loodsboot gebracht samen met twee passagiers die te laat waren. Overstappen van de loodsboot op een schip is een kunst apart en een ervaring die je nooit meer vergeet.

Een leuke tijd gehad met veel Nederlandse bemanning, helaas kwam hieraan een eind omdat we simpelweg te duur werden. Na een tijdje aan wal te hebben gewerkt werd ik gebeld om op de Prince of Scandinavia te komen werken als nachtwaker en later in de winkel en het magazijn. Dit was op de route Hamburg – Harwich en later IJmuiden – Newcastle. Als leuk aandenken aan mijn tijd op zee heb ik bovenstaand prachtige schilderij laten maken door Wilke de Jager. In een nog later stadium belandde ik op de huidige King Seaways in de receptie wat ik met plezier tot 2009 heb gedaan. Tegenwoordig werk ik als uitzendkracht en ben ik buschauffeur bij Qbuzz in Groningen/Drenthe. Op de momenten dat het stormachtig weer is mis ik de zee en het leven aan boord. Ik heb er met volle teugen van genoten en mijn gezin stond volledig achter me. Als ik het over mocht doen deed ik een paar kleine dingen een beetje anders.”

BEZOEK DFDS.NL ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

Geef een reactie