Ferry Good Memories – al twintig jaar werkzaam op de ferry

1995 – 2015: dit jaar bestaat de route IJmuiden – Newcastle 20 jaar! Tijd om herinneringen op te halen… We vroegen onze collega’s en gasten naar hun favoriete DFDS-herinnering. Vandaag: Jessie. Hij werkt al sinds de eerste afvaart op de route IJmuiden – Newcastle. Jessie is sinds twee jaar hoofdkelner in de restaurants. Zijn eerste functie bij DFDS was in de schoonmaak, vervolgens ging hij naar de linnenkamer. Acht jaar geleden maakte hij de stap naar het restaurant. Jessie werkt nu afwisselend in het 7Seas buffetrestaurant, het Blue Riband of in het Steakhouse.

Je hebt in de afgelopen 20 jaar op veel diverse schepen gewerkt. Weet je nog welke?

“Zeker! De Winston Churchill was misschien klein, maar het was zeker een prachtig schip. De dekken waren van hout. Het gaf het echte cruisegevoel heel mooi weer. Na de Winston kregen we de ‘kleine’ King of Scandinavia, gevolgd door de Admiral, Prince, Duke en daarna de huidige KING Seaways.”

Welk schip heeft jullie voorkeur?

“De huidige KING is mooi, maar de Winston blijft bijzonder. Juist omdat het zo klein was.”

Hoe ziet een dag aan boord er voor jou uit?

“Ik sta om 6.30 uur op. Om 07.00 uur instrueer ik mijn team over het ontbijt. Even kort alles doorspreken en dan beginnen we. Na het ontbijt ruimen we op en begint onze middagpauze. Om 16.00 uur begint onze voorbereiding op het diner. Na het avondeten helpen we soms nog in de bar. Afhankelijk van de drukte.”

Maar wat doe je in je vrije tijd?

“Ik klus graag en ben aan boord omgedoopt tot de timmerman. Moet er aan boord iets opgehangen worden, dan ben ik van de partij. Uiteraard gebruiken we onze vrije tijd ook om met familie te skypen, e-mailen en bellen.”

Over familie gesproken; je bent best lang van huis. Mis je jouw familie dan niet enorm?

“Ja! Zeker nu ik kinderen heb. Je mist vaak de belangrijke momenten van het thuisfront. De eerste woordjes van je kinderen bijvoorbeeld. Ik was zelf november, december en januari thuis. Ik heb drie maanden lang geoefend met mijn dochtertje om haar te leren lopen. Toen ik 23 januari weer naar Nederland vloog kon ze helaas nog niet lopen. Mijn vrouw belde later. Op 24 januari zette ze haar eerste stappen. Net een dag na mijn vertrek. Dat zijn lastige momenten. Maar gelukkig kun je dit delen met collega’s. Zij kennen het gevoel.”

Wanneer je zo intensief met elkaar samenwerkt, ontstaan er dan ook bijzondere vriendschappen?

“We trekken allemaal erg naar elkaar toe. Zo ken ik mijn collega Richard bijvoorbeeld al 20 jaar. We zijn samen begonnen en hebben ook op veel afdelingen samengewerkt. Richard is zelfs de peetvader van mijn jongste dochter. Het voelt zeker als familie. Ook onze families in de Filipijnen kennen elkaar.”

Maar toch, 20 jaar is lang. Hoe hou je het zo lang vol?

“Het leven aan boord is goed. DFDS is een goede werkgever voor ons. Toen de Filipijnen in 2013 zwaar werd getroffen door orkaan Haiyan, hielp DFDS ons en onze families. Alle collega’s op de kantoren zamelden geld in. Heel bijzonder!”

In 20 jaar heb je ongetwijfeld veel meegemaakt. Nog bijzondere verhalen?

“Het ontmoeten van mensen is het leukste. Maar er zijn in de afgelopen 20 jaar ook bijzondere afvaarten geweest. Een paar keer hadden we een flinke storm bijvoorbeeld. Dat soort dagen onthoud je.

Ja storm… Word je nooit zeeziek?

“Voordat ik voor DFDS werkte, werkte ik voor Cunard Line op de Queen of Elizabeth. We vaarden van Londen naar New York. Wanneer je de Atlantische Oceaan gewend bent valt de Noordzee reuze mee”

Dus op naar de volgende 20 jaar?

“Ja! Zeker!”

BEZOEK DFDS.NL ▸


3 Reacties Schrijf een reactie

 1. Ook ik vaar al 20 jaar mee met de DFDS! De eerste keer was met de admiraal of scandinavia toen de “Kleine King”wat ik persoonlijk het gezelligste schip vondt, niet te groot, de Queen of schandinavia was erg lux was erg mooi vooral de Tiffany lampjes in het restaurant gevolg door de prince de duke en nu de grote king en de princess al deze schepen heb ik vele malen mogen meevaren, maar wat altijd bijblijft dat het personeel altijd vriendelijk is en blijft daar heb veel bewondering voor, had ook een vriend aan boord op de King (boni almazan) jammer dat Hij er niet meer bij is had graag afscheidt van hem willen nemen!

  Ook vaar al zo,n 20 jaar mee dit jaar helaas wat minder door een operatie vervanging rechterknie maar volgend jaar ben ik vele malen vinden te vinden op de schepen van DFDS, want ik mis het heel erg varen geeft mij rust even niks hoeven de rust op zee geen auto,s vliegtuigen alleen ik en het schip en de zee! Ik hoop 13 januari 2016 mee te varen want dan ben ik jarig dat is mijn eerste wens voor 2016!

  Verder wens ik iedereen op de schepen maar ook het personeel op de terminal in IJmuiden en Newcastle een fijn kerst en een voorspoedig gezond 2016!

  Wilt U reageren kan ook naar mijn email norbert2013@live.nl

  • Hoi Rob,

   Wat leuk om te horen dat je al zo lang met ons vaart! En wat fijn dat alles zo positief is ervaren. Ons personeel doet inderdaad hun uiterste best.

   Ik kan begrijpen dat je het varen mist, hopelijk zien we je in januari weer aan boord.

   Bedankt voor de wensen, wij wensen jou ook het allerbeste!

   Groet,
   Dominique

 2. Ik heb heel veel waardering voor het personeel ook hoe met ze elkaar omgaan met mijn vriend (Boni Almazan) mis ik ook ik vaar ook al zo 20 jaar mee de 1e keer met de admiraal of scandinavia dat had zo grote indruk op mij gemaakt dat ik nog steeds graag mee ga liefst zo vaak mogelijk per jaar!!!

Geef een reactie