Fenomenaal Bowes Museum

Het Bowes Museum is duidelijk ontworpen door een Franse architect.

Welk dorp kan zeggen dat het een museum heeft om ù tegen te zeggen? Het antwoord: Barnard Castle in County Durham! Daar staat het Bowes Museum, dat een kunstcollectie herbergt die je een hele dag kan bezighouden.

Het museum is genoemd naar John Bowes (1811-1885), een industrieel, landeigenaar, fokker van racepaarden, parlementslid en… kunstverzamelaar. Bowes trouwde met de Parijse actrice Joséphine Benoîte Coffin-Chevalier, zelf ook een niet onverdienstelijke schilderes. Toen het paar kinderloos bleef, besloot het zijn kunstcollectie permanent te tonen aan het grote publiek. Daar moest een museum voor worden gebouwd. De Franse architect Jules Pellechet kreeg de opdracht. Het zéér Frans aandoende museum verrees op een boogscheut van het kasteel in het dorpje dat vandaag Barnard Castle heet. Het ging open in 1892. Toen waren John en Josephine Bowes al lang dood…

Gigantische collectie

De kunstcollectie van J&J Bowes omvat liefst 15.000 stukken: schilderijen (o.a. flink wat Vlaamse en Hollandse meesters!), beeldhouwwerken, meubels, wandtapijten, keramiek en zilverwerk. De collectie Europese decoratieve kunst van het Bowes Museum is de op één na grootste van Groot-Brittannië (na die van het Victoria & Albert Museum in Londen). Er is een hele zaal gevuld met schilderijen van Joséphine Bowes, er is een modemuseum en er lopen in het museum ook altijd tijdelijke tentoonstellingen.

De Zilveren Zwaan

Zilveren zwaan

Een van de beroemdste stukken in het Bowes Museum is de Zilveren Zwaan, een automaat die John Bowes in 1842 kocht bij een juwelier in Parijs. De zwaan drijft op golven van gedraaid glas waarin zilveren visjes zwemmen. Twee keer per dag windt een suppoost van het museum het mechanisme van de zwaan op, waarna het dier in welgeteld 42 seconden een visje vangt.

Het Bowes Museum is een schitterende bestemming (voor bijvoorbeeld een regenachtige dag) aan de A688, op een kleine 50 km van Durham. Als je daar dan toch bent, bezoek dan ook even Barnard Castle, het kasteel. Meer info vind je op bowesmuseum.org.uk en english-heritage.org.uk

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

DE SNELSTE ROUTE NAAR DURHAM ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie