Een tuin uit de duizend

RHS Garden Wisley staat steevast in lijstjes van Engelse tuinen die je moet gezien hebben. Wisley is een modeltuin uit de duizend. Veel bezoekers kunnen, eenmaal terug thuis, niet wachten om hun eigen tuin op de schop te nemen en er aan de slag te gaan met de ideeën opgedaan in Wisley. 

De tuin in Wisley is een van de vier toontuinen van de Royal Horticultural Society (RHS), een vereniging die in 1804 werd opgericht en die als doel heeft tuinbouw en tuinieren in Groot-Brittannië te promoten. RHS publiceert over dat onderwerp boeken, organiseert cursussen en lezingen en is zeker bekend van de Chelsea Flower Show, misschien wel de grootste jaarlijkse bloemen- en plantententoonstelling van Groot-Brittannië. RHS beheert ook de lijst van alles wat groeit en bloeit in het land en probeert al die bloemen, planten en bomen te tonen aan het publiek. Dát is dus wat je onder meer in RHS Garden Wisley te zien krijgt. 

Tuinen in het kwadraat 

RHS Garden Wisley is makkelijk te vinden. Hij ligt in een hoek die wordt gevormd door de M25 (ring rond Londen) en de snelweg A3 naar Southampton. Een gigantische parkeerplaats en een gloednieuw entreegebouw geven je het gevoel dat hier iets te beleven valt. En dat klopt: eens ‘binnen’ sta je voor een tuin van liefst 97 hectare, die is onderverdeeld in deeltuinen. Tuinkamers, rozentuinen, een tuin met mediterrane planten, bonsais, groentetuinen, wilde tuinen, rotstuinen, bergplanten, boomgaarden, gigantische borders: een beetje tuinliefhebber geraakt hier makkelijk oververhit. 

Serres 

Je komt vanzelf bij de reusachtige serre, in 2007 geopend door koningin Elizabeth. Daar vind je een natte en een droge zone, net zoals die ook in het echt bestaan. En in de kelder maak je kennis met het boeiende leven ondergronds: wat leeft en groeit daar? 

In juni 2021 opende in de tuin RHS Hilltop, zeg maar het onderzoekscentrum van RHS. Hier kom je alles te weten over het belang van plantkunde, maak je kennis met een uit de kluiten gewassen herbarium en zie je (op weekdagen) wetenschappers aan het werk in het laboratorium. Hier is ook een cafetaria en vind je de Sky Terrace vanwaar je een fraai uitzicht hebt op de tuin. 

In RHS Garden Wisley doe je ideeën op voor thuis. Gemiddeld zo’n tienduizend planten die in de tuin te zien zijn, kun je kopen in de winkel om mee te nemen naar huis. Je moet je wel even afvragen of die planten die (lange) reis zullen overleven. 

RHS Garden Wisley ligt op 145 km (anderhalf uur rijden) van de DFDS-terminal in Dover. 

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie