Cadeautip voor de feestdagen: Een stukje Schotland

Lady of Glencoe

Vandaag bezoek ik mijn landgoed als Lady of Glencoe. Ik vertelde de vorige keer toch, na het bezoeken van Ardverikie castle, dat sprookjes hier lijken te bestaan?

Voor de echte Schotlandliefhebber

Eerst moet ik even terug in de tijd. Twee jaar geleden kreeg ik van vrienden een ongewoon cadeau. Een stuk land. In Schotland! Daarbij kwam ook de titel Lady of Glencoe. Jawel, ik ben een heuse dame op stand. Op papier dan. En ik zeg er maar niet bij dat mijn perceel welgeteld one square foot is. Volgende keer mijn wensen aan het universum iets gedetailleerder formuleren, denk ik. Maar het leuke is, ook jij kan Lady, Lord of Laird worden! Als ware Schotlandfanaat die je bent, wil je dat natuurlijk wel. En zeg nou zelf, dit is best een origineel cadeau voor kerst of Sinterklaas.

Het Highlandse geduld

Vanaf Newtonmore is het ongeveer twee uur rijden naar mijn estate. Ook weer een kans die ik niet wil missen. Ik moet toch zien waar dat plot ligt? Als ik eindelijk (een uur later dan afgesproken) aan kom bij Highland Titel Nature Reserve in Glencoe Wood, staat Stewart met zijn Highlandse geduld op me te wachten. De Schotten maken zich niet zo snel druk. Hij heeft zelfs een rondleiding omgeboekt zodat ik alsnog mee kan met de buggytour. Verwar dit bos niet met het Glencoe reservaat, zoals ik dus deed. Dat is ook prachtig, maar niet het natuurgebied waar het om gaat. Dit bos ligt vlakbij het dorp Duror aan de A828 tussen Oban en Fort William.

Highland Title Nature Reserve

Hoe het begon

Highland Titles is opgericht in 2006 door Dr. Peter Bevis en zijn dochter Laura. Ze verkochten percelen van het land van de familie om zo het boomplanten te kunnen bekostigen. Hun missie was het land te herstellen dat door de eeuwen heen is verwoest door landbouw en commerciële bosbouw. Landeigenaren in Schotland krijgen ook de titel Lord, Laird of Lady. Dit idee bleek enorm populair. Bijna 10.000 landeigenaren komen hun stuk land bezoeken uit 120 landen. Dankzij dit succes bezit Highland Titles nu ook nog een tweede natuurreservaat, Mountain View in Invergarray.

Schotse rode eekhoorns

Ook al vinden wij Nederlanders het hier altijd nog groener dan in ons eigen land, er was een tijd in Schotland dat een rode eekhoorn in een boom aan de westkust kon klimmen en helemaal de oostkust bereikte zonder dat dat hij de grond aan hoefde te raken. Schotland was één en al bos. Daar is nu nog 5% van over.

Natuur in Schotland

Met hart en ziel

Stewart is één van de enthousiaste vrijwilligers die me naar mijn plot brengt. Van tevoren heeft hij opgezocht waar het ligt. Terwijl we over het grindpad rijden, laat hij de projecten zien en vertelt trots: “Hoe meer we doen, hoe meer wildlife terugkomt.” Zo zijn de rode eekhoorns en woelmuizen in dit reservaat teruggekomen. De bijenkorven zijn door schoolkinderen geschilderd, zodat deze ook betrokken worden in de bewustwording van hoe belangrijk natuur is.

Donker bos

Hij legt me ook uit waarom het zo donker is in dit bos. Deze Amerikaanse naaldbomen zijn jaren geleden onachtzaam geplant. Te dicht op elkaar waardoor het zo donker is, dat er geen enkel straaltje licht er doorheen komt. En dat betekent ook geen leven op de grond. Als we mijn stukje grond zoeken, lopen we over een zachte, weke bodem bedekt met naalden, de heuvel op. Deze bomen worden dus binnenkort door inheemse Schotse bomen vervangen en zo geplant zodat er weer leven is op de grond.

Bos in Schotland

Highland Gathering

Heb je je stukje land gekocht of ontvangen? Via de website boek je een meet and greet, waarbij je jouw plot kan bezoeken en een rondleiding krijgt. Wil je wildlife zien, zoals wilde katten? Dat kan ook via de spycam op facebook. Volgend jaar november is er een speciale Highland Gathering voor alle landeigenaren. Als dat geen goed excuus is om volgend jaar weer terug te keren naar Schotland?

Ladies who lunch

Op de terugweg (richting Fort William) maak ik nog een stop bij een bijzondere boom. The Holly Tree. In dit hotel, op aanraden van Stewart, geniet ik van een smakelijke lunch. Ik voel me niet erg ladylike met mijn modderschoenen, maar gelukkig kan iedereen dit prachtige uitzicht op het meer en de bergen bewonderen. Lady of niet.

MET DE CRUISEFERRY NAAR SCHOTLAND ▸


Geef een reactie