Een kopje Earl Grey, my dear?

Newcastle - Grey Street - Theatre Royal & Grey Monument

Een kopje Earl Grey, my dear? De bekendste Britse theesoort is genoemd naar Earl Grey, de Britse edelman en politicus (1764-1845). Zijn standbeeld staat bovenop de zuil aan het eind (of begin) van Grey Street in Newcastle en zijn landgoedin Howick kun je het hele jaar door bezoeken.

De mooiste straat van Newcastle (en volgens sommigen gewoon de mooiste straat van Engeland) is Grey Street. Ze heet niet zo omdat ze grijs zou zijn (dat is ze wel een beetje), maar omdat Charles, de tweede graaf van Grey en van 1830 tot 1834 eerste minister van Groot-Brittannië, een beroemde zoon van Northumberland was. En die krijgen een standbeeld. Zijn familie woonde (en woont vandaag nog steeds) op het landgoed Howick, een halfuurtje ten noorden van Newcastle. Voor wie het echt helemaal correct wil hebben: Howick spreek je uit als Hoewik.

Earl Grey – van het Britse parlement naar thee

Het belang van Earl Grey is vooral politiek – hij legde de basis voor de hervorming, in 1832, van het Britse parlement. Maar het brede publiek kent hem vooral van de thee, de earl grey. Earl grey is een mengeling van zwarte thee en bergamotolie, die aan de thee de typische smaak geeft. Die olie, afkomstig van de bergamot citrusvrucht, werd eraan toegevoegd omdat het water op het landgoed Howick de thee te bitter maakte. En die thee is dus gewoon naar Charles Grey genoemd. En de thee lady grey dan? Da’s een variatie op hetzelfde thema, met toevoeging van olie uit de citrus- en appelsienschil – naar men zegt iets meer voor de dames.

Howick Hall

Howick Hall landgoed Earl Grey

De familie Grey woont vandaag nog altijd in Howick Hall, een landhuis ten noorden van Newcastle. De meeste mensen gaan er naartoe om te wandelen in de botanische tuin, Howick Gardens. Het huis zelf kun je niet bezoeken, maar op de benedenverdieping is een permanente tentoonstelling ingericht over de planten in de tuin en je leert er gelukkig ook wel wat over Earl Grey zelf. In de kapel op het landgoed – ze is de parochiekerk het dorpje Howick, waar een handvol gezinnen wonen – vind je vooraan rechts het graf van Earl Grey.

De tearoom van Howick Hall

Na de wandeling ben je haast verplicht een bezoek te brengen aan de best wel statige tearoom, waar een schilderij van Earl Grey aan de muur hangt en waar ze heerlijke scones en cakes hebben. Hier een kop koffie drinken is zo’n beetje als vloeken in de kerk. Neen, hier drink je… earl grey!

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

MINICRUISES NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie