Een gin-tonic, my dear?

Bombay Sapphire gin. Je kent hem  en je hebt hem hoogstwaarschijnlijk al gedronken. Maar wist je dat Bombay Sapphire in Engeland wordt gemaakt? In Laverstoke in Hampshire om precies te zijn. Een gids neemt je er mee in de wonderlijke geschiedenis van gin. En van gin-tonic, natuurlijk.

De distilleerderij waar Bombay Sapphire wordt gemaakt, staat zo’n dertig kilometer ten noorden van de toeristische stad Winchester. In een superdeluxe cinema krijg je er eerst, gin-tonic in de hand, een filmpje te zien. Daarna neemt een gids je mee in de distilleerderij en in de geschiedenis van deze wereldberoemde gin.

Blauwe saffier

Je leert al meteen dat Bombay gin niet altijd daar is geproduceerd, maar zijn ontstaangeschiedenis kende in 1760 in Warrington in Noordwest-Engeland. Het is daar dat Thomas Dakin zijn Warrington Dry Gin maakte. We springen meteen naar 1957 toen een Amerikaanse investeerder de distilleerderij en het merk, dat toen Greenall’s heette, overkocht. Greenall’s werd Bombay Dry Gin, met een duidelijke verwijzing naar de Britse geschiedenis in India, en een afbeelding van koningin Victoria op de flessen (nóg een verwijzing naar die koloniale geschiedenis).

In 1980 werd Michel Roux, de ontwerper van Absolut Vodka, erbij gehaald. Hij bedacht de typische blauwe fles voor Bombay gin en veranderde de naam van de gin in Bombay Sapphire, een verwijzing naar de beroemde blauwe saffier uit Sri Lanka, de Star of Bombay. Het bleek een gouden zet en snel werd Bombay Sapphire een van de meest verkochte gins ter wereld.

Rondleiding

Nog niet eens zo lang geleden, in 2013, verhuisde de Bombay Sapphire-distilleerderij van Noordwest-Engeland naar een oud fabriekspand in Hampshire. Daar kun je vandaag niet alleen zien hoe gin wordt geproduceerd maar leer je ook alles over het belang van de juiste ingrediënten (van water tot kruiden) om tot die toch wel typische smaak van de Bombay Sapphire te komen. In de kunstige serres in Laverstoke kun je bij wijze van educatief momentje al die kruiden echt zien groeien.

17 distilleerders werken bij Bombay de klok rond aan de productie van gin die vervolgens wordt opgeslagen in reusachtige tanks en daarna met tankwagens naar Glasgow in Schotland wordt gereden om daar te worden gebotteld en naar alle uithoeken van de wereld te worden gestuurd.

Geen mens die na een bezoek aan de distilleerderij niet minstens één flesje mee naar huis neemt. (En je kunt er je naam of een boodschap in laten graveren.)

Bombay Gin distillery in Laverstoke, Hampshire, bevindt zich op 220 km (zo’n 2 uur rijden) van de ferryterminal in Dover. Een bezoek moet je altijd vooraf boeken. www.bombaysapphire.com

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie