Een dagje anders London: Greenwich

Uitzicht top van Greenwich Park

Dit keer wil ik jullie meenemen naar Greenwich, een super leuke wijk in London die niet voor iedereen voor de hand ligt. Het is een wijk die buiten het centrum ligt en wellicht daarom door sommigen wordt overgeslagen. Onterecht, want Greenwich heeft een hoop te bieden. Greenwich is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Eerst de Jubilee Line en dan overstappen op de DLR op station Canary Wharf. Daarnaast kun je vanuit hartje centrum de boot nemen, die je over de Thames naar Greenwich brengt.

Cutty Sark

Onze dag begon met een bezoek aan de Cutty Sark. Dit originele schip uit 1869 heeft vroeger thee vervoerd en alle wereldzeeën bevaren. Deze theeklipper was een van de snelste klippers ter wereld in die tijd. Je kunt letterlijk aan boord stappen van het schip waar je ontdekt hoe de mensen vroeger aan boord leefden & werkten en hoe de thee werd vervoerd. Voor kids is er heel veel te doen zoals met een app stage lopen bij de kapitein.

Cutty Sark heeft ook de grootste verzamelingen van boegbeelden. Vroeger werden boegbeelden op schepen geplaatst als bescherming tegen zeemonsters. Later werd het een vorm van versiering, bijna kunst. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar de kleurrijke collectie beelden. Ik had niet gedacht dat Cutty Sark zo leuk was en ik ga zeker nog een keer terug.

Boegbeelden cutty sark

Old Royal Naval College Greenwich

Stap twee was het Old Royal Naval College Greenwich. Hier hebben we een uitgebreide en informatieve rondleiding van een gids gekregen. Deze gratis attractie bestaat uit meerdere gebouwen waaronder een bezoekerscentrum, een paleis, een kapel en de Painted Hall. Vooral dat laatste gebouw vond ik indrukwekkend en dan voornamelijk het plafond. Je kunt er uren naar turen en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Gelukkig hoef je geen kramp in je nek te krijgen maar kan je gebruik maken van de spiegels die op een karretje staan.

Lunchen in Greenwich doe je bij Goddards

Een echte traditionele lunch in Goddards volgde. Dit restaurant bestaat al sinds 1890 en heeft zich gespecialiseerd in ‘Pies & Mash’ (pastei met puree). Misschien niet het meest haute-cuisine maar wel erg Brits. Vergeet niet om een heerlijke ‘fruit pie’ als dessert te nemen. Dit is echt een aanrader.

Bovenaan de top in Greenwich Park

In de middag wandelden we omhoog in Greenwich Park. Op deze zomerse dag zat het park vol met mensen en er hing een gezellige sfeer. Eenmaal boven aangekomen, heb je een schitterend uitzicht over Greenwich en over Londen. Een kodak-momentje. Na de nodige foto’s bezochten wij het Royal Observatory. Deze Koninklijke sterrenwacht in Londen heeft een grote rol gespeeld in de astrologie en navigatie. Hier ligt namelijk de Greenwich Meridiaan die genomen is als ijkpunt voor de wereldwijde tijd. Het museum is zeer interessant en ik had hier gemakkelijk een hele dag door kunnen brengen.

Royal Observatory in Greenwich

Wij sloten de dag af met een ritje met de Emirates Cable Car. Deze kabelbaan gaat over de Thames, is een leuke beleving met wederom een mooi uitzicht over de stad. Een aanrader is om net als wij dit ritje te maken rond zonsondergang.

Dit is slechts een greep uit wat Greenwich te bieden heeft. Wil jij meer weten over Greenwich? Laat het me weten…

NAAR LONDEN MET DFDS ▸


Marieke van Dijl

Geplaatst door

Functie: B2B Manager Europe - VisitBritain

1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie