Donkere rotsen en wilde katten in Newtonmore

Newtonmore

In het hart van de Schotse Highlands ligt het Cairngorms National Park, het grootste natuurreservaat van het Verenigd Koninkrijk. In dit ruige berggebied ligt Newtonmore. Zo op het eerste gezicht niet een bijzonder dorp. Er is de brede hoofdstraat waar je een paar winkeltjes, wat lunchrooms en drie hotels vindt. En toch was dit dorp, met nog geen 1000 inwoners, voor drie weken mijn thuis.

Wilde katten

Dit dorp is niet anders dan andere Cairngorms-dorpen. In dat opzicht is het niet speciaal. Engeland heeft vooral veel gezellige pittoreske dorpjes. Maar in de Schotse Highlands vind je meer eenvoudige, kleine dorpen. Huizen simpel en strak, bedoeld om kou en regen buiten te houden. Het is vooral de omgeving en de gemoedelijke sfeer die deze plek dan ook bijzonder maakt. Waar je ook bent in het dorp, je ziet altijd de bergen. Ook vanuit mijn keukenraam. Misschien omdat Nederland zo plat is, maar het geeft me een beschermd gevoel, van die grote stenen reuzen om je heen. Daarnaast hebben de tv-series Monarch of the Glen en Outlander deze plek en de omgeving niet voor niks als filmlocatie gebruikt. Naast de authentieke hotelpubs en Shinty (traditionele Keltische voorganger van hockey), is er Craeg Dubh (zwarte rots), het Clan McPherson Museum, de Newtonmore golfclub en een Wild Cat wandelroute. In deze omgeving vind je de grootste populatie wilde katten. Gelukkig zijn mijn tijdelijke katten, waar ik op pas via House sitters UK, tamme huiskatten.

Romantiek versus realiteit

Aan de rand van het dorp bevindt zich het Highland Folk Museum. Hier vind je winkeltjes en scholen uit de vorige eeuw, maar ook een compleet dorp uit de achttiende eeuw. In dit dorp is de aflevering ‘rent’ van seizoen 1 van Outlander gefilmd. Luister naar een van de vrijwilligers in historische kleding over het leven in vroegere tijden. Hoe romantisch de vroegere Highland-manier ook lijkt, neem maar van mij aan, je bent daarna dankbaar voor wat we nu hebben. Zoals warme douches, huizen met ramen waar we niet met 30 mensen en wat vee in hoeven te leven en vrouwenrechten 😉

Highland Folk museum

Ruthven Barracks

Via het landweggetje B970, op weg naar het prachtige natuurgebied Loch an Eilein, ontdek ik Ruthven Barracks in Kingussie. Na de eerste Jacobitische opstand verbleven er 120 roodjassen in deze strategisch geplaatste kazerne. Na de tragische nederlaag voor de Schotten bij de slag van Culloden, kwam een groep overlevenden hier samen om te wachten op Bonnie Prince Charlie. Helaas was dat zinloos, want hij vluchtte naar de Isle of Skye en schreef ze in een brief dat ze zich ook moesten verspreiden. Voordat ze dat deden, staken ze de vesting in brand. Naast deze trieste geschiedenis is het vooral een mooie locatie om weg te dromen op een zeldzame Schotse zonnige herfstdag.

Ruthven Barracks

Skidorp Aviemore

Newtonmore heeft een handige centrale ligging. Op ongeveer een uur rijden, vind je in het noorden Inverness, in het westen Fort William en in het zuiden Pitlochry. In het oosten vind je Braemar op zo’n anderhalf uur rijden. Maar eigenlijk hoef je niet ver te gaan, want in de buurt is er genoeg mooie natuur te zien. En zoek je meer vertier, dan zit je al met een half uur in Aviemore. In dit skidorp is het een gezellige bedrijvigheid met locals en toeristen. Hier vind je meer winkels (voornamelijk met souvenirs en outdoor-kleding) en levendige pubs. Mijn favoriete pub is in The Cairngorms Hotel, waar bijna elke avond en op zondagmiddag live-muziek is. In het Mountain View Café kun je heerlijk lunchen of genieten van een van de smakelijke taartjes. Of toch maar eerst een wandeling over het strand en door de bossen van Loch Morlich in het Glenmore Forest Park? En vergeet niet de steencirkel te bezoeken, die je op een vreemde plek vindt, namelijk in een woonwijk.

Reisplannen voor het nieuwe jaar

Ben je al plannen aan het maken voor je volgende reis naar Schotland? Ga een keer naar de Cairngorms. Hier valt minder regen dan in de West-Highlands, je vindt er de meeste en hoogste munro’s van Schotland en je kunt hier skiën in de winter. Ben je er al eens geweest? Laat ons gerust hieronder in een reactie weten wat je ervan vond.

BRENG ME NAAR SCHOTLAND ▸


Geef een reactie