Dolfijnen spotten vanaf de ferry

Dolfijnen in de Noordzee

Het is half zes in de ochtend als er op de King Seaways een paar wekkers afgaan. Nog een beetje slaperig worden dikke jassen aangetrokken en verrekijkers omgehangen. De zon is aan het opkomen en dat betekent voor de deelnemers van een Delta Safari reis dat er misschien iets te zien is rond het schip. Vooral als de zee rustig is.

Delta Safari organiseert al een paar jaar korte trips naar de Farne eilanden, iets ten noorden van Newcastle. Het doel van de reis is het zien van de koddige papegaaiduikers die op de eilanden broeden. Maar voor de deelnemers begint de wildlife-ervaring al bij het vertrek uit IJmuiden. Er wordt gestart met een presentatie in het wildlife-centre van ORCA. Deze Britse organisatie geeft aan boord van de King Seaways informatie over zeezoogdieren in de Noordzee. En daarna treken veel deelnemers naar het observatiedek aan de voorzijde van het schip. Voor de restaurants wordt nauwelijks tijd genomen, “want je zal maar wat missen”.

Papegaaiduikers

Aan de Nederlandse kant wordt er uitgekeken naar bruinvissen en de eerste jan-van-genten, de grootste zeevogel van de Noordzee met een spanwijdte van bijna 2 meter.

Maar het spannendst wordt het de volgende ochtend aan de Engelse kant. Hier worden regelmatig dolfijnen gezien en soms zelfs een walvis! Vanaf zonsopkomst is het nog zo’n vier uur varen naar Newcastle en in die tijd varen we langs de kust naar het noorden.

Vogels spotten in de Noordzee

Dit voorjaar maakten vier groepen van Delta Safari de oversteek naar Newcastle. Er werd een groepje tuimelaars en zelfs twee gewone dolfijnen gezien. Maar de meest voorkomende dolfijn in dit deel van de Noordzee is de witsnuitdolfijn. De groep die eind juni overstak zag in een paar uur tijd zelfs meer dan vijftig van deze dolfijnen. En door het enthousiasme van de groep zagen veel nieuwsgierige medepassagiers ook, soms voor het eerst van hun leven, dolfijnen voor het schip opduiken. Een ervaring om nooit te vergeten.

ORCA centrum aan boord van KING Seaways

De Farne-trips van Delta Safari zijn voor dit jaar achter de rug. Maar wie deze zomer de oversteek naar Newcastle maakt op de King Seaways, is het een aanrader om ook eens langs het wildlife-center van ORCA te lopen. En samen met de wildlife-officers een uurtje mee te speuren op het observatiedek. Wie weet begint je vakantie met een paar dolfijnen voor de boeg.

Meer info over Delta Safari: www.deltasafari.nl

Of lees het blog van de wildlife-officers aan boord: http://orcaweb.wordpress.com

MINICRUISE NEWCASTLE ▸


Geef een reactie