De Shetland eilanden – walhalla of depressie?

De ruige kustlijn van de Shetland Eilanden

Hou je van ruig en desolaat ? Dan zijn de Shetland Eilanden echt iets voor jou! Gelegen ten noordoosten van het vasteland van Schotland. Zo ver noordelijk doen ze meer Scandinavisch dan Schots aan. Zelfs het lokale accent heeft een Noorse tongval.

Depressie

Een vlakke zee zoals wij hadden, komt hier niet zo vaak voor. Shetland ligt op de route van vele Atlantische storingen, de meeste (weer) depressies ontwikkelen zich hier en blijven ook vaak hangen. Het kan hier goed spoken.

Walhalla

Volop lammetjes op de Shetlands

Maar laat je hierdoor niet weerhouden om deze magische eilandengroep te bezoeken. Vreemd is dat er helemaal geen bomen te vinden zijn op deze eilanden. Maar wel uitgestrekte veenvelden, die de eiland bewoners nog steeds gebruiken als brandstof. Iedereen heeft een stukje ‘peat-land’.

In de jaren ’70 werd hier olie ontdekt en daardoor is Shetland redelijk rijk, dit zie je terug in de prachtige brede asfaltwegen. Gebouwd met ‘oil money’.

Shetland heeft echt indruk op me gemaakt met de ruige kustlijnen en de hoge uit zee oprijzende rotsen. Het diepe blauwe water die de eilanden omringen. Maar ook de mooie groene dalen, steile heuvels en (natuurlijk) Shetland Pony’s en vele schapen.

Vogels spotten op de Shetland eilanden

De papegaaiduiker (puffin) is een veelgeziene gast op de Shetland Eilanden

Wil je papegaaiduikers (puffins) zien, dan móet je naar Shetland komen. Je kunt ze hier, mits in het juiste seizoen, bij bosjes zien vliegen, duiken, vissen of zien uitrusten op de rots voor hun hol….

Unst is het meest noordelijke eiland van Schotland waar je in natuurpark Hermaness een prachtige wandeling kunt maken. Bovenop de 170 m. hoge kliffen kun je naar de honderdduizenden (!) vogels kijken, die uit de diepte vanaf de Atlantische oceaan komen aanvliegen. Tevens kun je dan het meest noordelijke punt van Shetland zien, de rots van Out Stack en het eiland Muckle Flugga, met daarop de (nu) onbewoonde vuurtoren.

Muckle Flugga

Een goede tip kregen we toen we met de ferry van het eiland Yell naar Unst voeren. Om de eilandjes met daarop de vuurtoren te zien, kun je ook naar het hoogste punt op het eiland rijden, de verlaten radarpost uit WO II van het Schotse leger, en de weg na de slagboom volgen.
Vanaf hier heb je vanaf de berg een prachtig zicht op de Atlantische oceaan (wel ver genoeg doorrijden!). Wij vonden dit een geweldige ervaring, zeker met al die grote zeevogels die om je heen vliegen. Van dichtbij zijn ze groter dan je denkt!

Ik ben geen echte vogelliefhebber maar vogels in deze aantallen vind zelfs ik indrukwekkend, en dan niet enkel het geluid…..

Bijzonder overnachten op de Shetlands

Overnachten in een wigwam op de Shetland Eilanden

Op zoek naar een bijzonder overnachtingsadresje op de Shetland eilanden? Ik verbleef in Shetland in een heuse wigwam, op het terrein van een boerderij. Prachtig gelegen aan de rand van het enige (mini) bos dat Shetland rijk is en elke ochtend werden we gewekt door de kippen en haan die rond onze wigwam scharrelden. Elke dag dus verse eitjes van onze eigen kippen! Echt een aanrader.

Dus tja, depressie of walhalla ? Ik denk het laatste….

OVERTOCHT IJMUIDEN - NEWCASTLE ▸


Ilona

Geplaatst door

Functie: Product & Yield executive

Geef een reactie