De Schotse roots van Halloween

De Schotse roots van Halloween

Halloween wordt elk jaar groter in Nederland en daar ben ik maar wat blij mee. Maanden van te voren ben ik bezig met mijn outfit en heb ik al weer vijf ideeën voor volgend jaar. Het feest is overgewaaid uit Amerika en lijkt daarmee ook typisch Amerikaans te zijn. Maar niets is minder waar! Halloween zit diep geworteld in de geschiedenis van Schotland.

Oorsprong van Halloween

Halloween of Hallowe’en komt van All Hallows’ Eve: de nacht voor het Christelijke Allerheiligen feest. Maar het is mogelijk dat de oorsprong van Halloween nog dieper begraven in de geschiedenis ligt. Tijdens het oude, Keltische Samhain festival op 31 oktober vierde men de overgang van zomer naar winter. De Kelten geloofden dat de geesten van overledenen deze ene dag op aarde konden lopen. De goede geesten werden warm verwelkomd, maar de kwade geesten werden weggejaagd. Waarschijnlijk komt hier ook het verkleden vandaan.

Trick or Treat

En dat is niet het enige uit Schotland dat grote overeenkomsten vertoont met het Halloween van nu. Ook ‘Trick or Treat’ – dat in Nederland nog niet zo’n enthousiasme kent vanwege Sint Maarten – kende de Schotten al onder de naam ‘Guising’ of ‘Galoshin’. Kinderen gingen verkleed als boze geesten. In plaats van ‘Trick or Treat!’ te schreeuwen, moesten ze eerst een liedje zingen, een gedicht voordragen of een mop vertellen voordat ze iets lekkers kregen. Dan hebben we het in Nederland toch heel wat makkelijker met Sint Maarten…

Link met Amerika

Maar waarom is Halloween zo populair in Amerika? Het feest kwam zo’n 150 jaar geleden met de grote aantallen immigranten uit Schotland en Ierland. Tot het einde van de 19e eeuw vierden vooral de Schotse en Ierse immigranten het feest, maar begin 20e eeuw werd Halloween omarmd door de hele Amerikaanse bevolking. Vandaag de dag wordt Halloween in alle uithoeken van de wereld gevierd dankzij de invloedrijke Amerikanen.

Maar of Halloween nu uit Schotland komt, of ergens anders vandaan: het blijft een leuk feestje!

BEZOEK DFDS.NL ▸


Geef een reactie