De mooiste Schotse eilanden

Na mijn bezoek aan Skye ben ik verliefd geworden. Verliefd op de Schotse eilanden. Op de een of andere manier heerst er hier een ander sfeertje dan op het vasteland, het zal het ‘eilandgevoel’ wel zijn. Dit zijn wat mij betreft de mooiste Schotse eilanden.

1. Skye

The Quiraing - Skye - De mooiste van de Schotse eilanden

Ik zei het al: ik ben verliefd op Skye! Vooral het onwerkelijk mooie landschap van The Quiraing heeft veel indruk op me gemaakt (zie foto hierboven). Maar ook de Fairy Pools, de Fairy Glen en de wandeling naar The Old Man of Storr mag je zeker niet missen. Oh ja, mijn favoriete whisky komt hier ook nog eens vandaan! (Talisker, een rokerige single malt)

2. Lewis & Harris

De betoverende stranden van Lewis & Harris

Lewis & Harris, twee eilanden die zijn verbonden via een smalle landtong. Must sees zijn de witte stranden (je waant je hier in Azië!) en de turquoise zee. Het landschap van Lewis kenmerkt zich door glooiende heuvels en lochs, Terwijl op Harris het landschap een stuk dramatischer is. Diepe baaien en hoge bergen. Hier komt trouwens ook het beroemde Harris Tweed vandaan.

3. Mull

Mull - adembenemend landschap

Het eiland Mull is klein, maar heeft veel te bieden. Het vissersstadje Tobermory is echt een plaatje dankzij de kleurrijke huizen langs het water. Een boottocht om dolfijnen en walvissen te spotten is hier een must do. Sowieso aan wildlife geen gebrek op Mull: edelherten, otters, damherten, papegaaiduikers…

4. Orkney

Het wandelpad vanaf The Old Man of Hoy, Orkney

Orkney is eigenlijk niet één eiland, maar een archipel van 200 eilandjes. Orkney is een paradijs voor natuurliefhebbers. Orka’s kun je hier regelmatig spotten, evenals de fotogenieke puffins. Een van de highlights van Orkney vind je op het eiland Hoy (spreek uit: ‘ha-ey’), The Old Man of Hoy, een 137 m hoge pilaar die oprijst uit zee. Waanzinnig!

5. Shetlands

De ruige kust van de Shetlands

Ook hier weer een klein beetje valsspelen, want ook de Shetlands bestaan uit meerdere eilanden. Meer dan honderd stuks zelfs, waarvan vijftien bewoond. Het landschap is er ruig en desolaat, met een ruige kustlijn en hoge, uit de diepblauwe zee oprijzende rotsen. Verder vind je er mooie groene dalen, steile heuvels en uiterlaard de bekende Shetland Pony’s.

Als je een van deze Schotse eilanden wilt bezoeken, kun je het beste de ferry naar Newcastle pakken en vervolgens doorrijden richting de eilanden.

Wat vind jij het mooiste Schotse eiland?

FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

13 Reacties Schrijf een reactie

 1. Skye op nummer 1, onmiddellijk gevolgd door Harris. Onwezenlijk mooi, het laat je nooit meer los. Dan Lewis, Mull en Islay, in die volgorde. Op mijn verlanglijstje staan nog de overige “outer hebrides” en de Shetland eilanden. Moet echt nog! Maar dan blijven er nog een stel over: Canna, Coll, Tiree etc., dat ga ik gewoon niet meer redden!

 2. Ik heb ook skye, Lewis en Harris bezocht en net zo genoten. Wat een geweldige plekjes en zo dichtbij!!! Wij zijn ook nog van Harris /Lewis naar Kilda geweest. Dat (onbewoonde) eiland mis ik nog in het lijstje

 3. Ik ben dit jaar met een jonge dame naar het eilandje Handa geweest ,omdaar naar haar geliefde ,,puffins ,,te gaan kijken .Uiteraard leven hier ook nog veel meer andere vogelsoorten,maar het ging om die papagaaiduikers.Het eiland is niet groot,maar wel de moeite waard om daar rond te lopen.Dit is een klein paradijsje voor de vogelliefhebbers.Op Skye vele malen geweest en dit jaar ook naar het Mull of Kintyre geweest wat ook aan te bevelen is .Zo hebben we al heel wat van het mooie Schotland gezien.

   • Als je ‘puffins” wilt zien moet je ook een keer naar Noorwegen gaan. Vlakbij Alesund ligt het schiereilandje Runde. Heeel veeel puffins. Je kunt ze nog net niet aanraken! Zeer de moeite waard! In de zomermaanden ’s avonds na 19.00 komen ze terug van de zee.

 4. Bij Oban hebben we gewandeld op het eiland Kerrera vond ik heel mooi vooral het uitzicht prachtig! Bij Port Appin kun je oversteken naar het Eiland Lismore als je het eiland in de lengte ga wandelen kun je op de andere punt de boot naar Oban nemen Ook heel erg mooi

 5. Skye is the most beautiful island of my bonny Scotland!!! Maar ook the rest of Alba/ Scotland is amazing!!! The light to make great pictures, the people are my ‘ Local Heroes’!!! And if I have ” to tak’ the low road” berry me on a steep side of Loch Lomond!!!

 6. Prachtig, gewoonweg prachtig !!
  Ik heb 3 van deze eilanden ook bezocht.
  The Illes of Skye, The Orkney illes and the Shetland illes.
  voelde me daar idd heel bijzonder. Zodra ik in de gelegenheid ben wil ik de andere uit dit artikel ook bezoeken. net als nog vele vele ander eilanden van het prachtige Schotland !! 🙂

Geef een reactie