De leukste gratis musea in Newcastle

BALTIC Museum Newcastle

Wie van een beetje cultuur en het bezoeken van musea houdt, zal enorm blij worden in Newcastle. Het centrum van de stad barst van de tentoonstellingen, kunst en historie. Genoeg om dagen mee te vullen maar misschien wel het allerbelangrijkste; vele van de musea zijn GRATIS! Laat je portemonnee maar in je tas want hier komt mijn top 5 van de leukste gratis musea van Newcastle. 

1. BALTIC Centre of Contemporary Art

Je zult tijdens je stedentrip naar Newcastle vast niet alle musea kunnen bezoeken, maar dit museum mag je echt niet overslaan: het BALTIC. Deze oude korenmolen uit 1950 is al een kunstwerk op zich maar binnen vliegt de moderne kunst je om de oren. Het museum heeft een voortdurend wisselend programma van tentoonstellingen en evenementen die alles te maken hebben met moderne kunst. Heb je alles bezichtigd en wordt het tijd voor iets anders? Het rooftop restaurant geeft je een fenomenaal uitzicht over de stad (je ziet echt alles!) of bezoek de shop voor leuke hebbedingen.

Uitzicht vanuit restaurant SIX in het gratis museum BALTIC

2. The Shipley Art Gallery

Als je het BALTIC bezocht hebt, kun je gelijk doorlopen naar dit pareltje. In Gateshead vindt je The Shipley Art Gallery, het toonbeeld voor het volk van Gateshead. De collecties die hier te zien zijn hebben betrekking tot papierwerken, decoratieve kunst, fashion, sieraden en hedendaagse ambachtelijke kunst. Wanneer je van mode houdt (mijn hart maakte een sprongetje na het zien van deze collecties) mag je een bezoek aan dit museum echt niet overslaan. Aanstormende talenten van Northumbria University Newcastle showen hier hun ontwerpen. Je moet er dan ook niet raar van opkijken als je deze creaties binnen een half jaar op de catwalk bij Ralph Lauren, Givenchy of Chloé ziet verschijnen.

3. The Biscuit Factory

Nummer 3 op mijn lijst is The Biscuit Factory, de grootste commerciële art, craft & design galerie van Groot-Brittannië. Dit voormalig Victoriaanse warehouse is in 2002 omgetoverd tot een schitterende galerie. Diverse tentoonstellingen van moderne kunst, prints, sieraden tot aan designmeubelen zijn hier 7 dagen per week gratis te bezichtigen. Vier keer per jaar wisselen de tentoonstellingen en meer dan 250 artiesten vullen de ruimtes telkens opnieuw met prachtige kunstwerken.

4. The Great North Museum

Het Discovery Museum in Newcastle

Zodra je The Great North Museum binnen loopt is het alsof je eeuwen terug in de tijd bent. Een levensgrote replica van T-Rex staat je aan te staren, het dierenrijk is voor je uitgestald, spectaculaire voorwerpen uit de tijd van de oude Grieken en kijk uit voor de mummies uit het oude Egypte. Living Planet laat je honderden wezens uit het verleden zien die je kunt onderzoeken door middel van touch screens. Super interactief, gratis en oké, het maakt toch echt wel het kind in je los.

5. Discovery Museum

Last but not least, het Discovery Museum met alles over het leven in Newcastle en Tyneside. De maritieme geschiedenis, de wetenschap en technologie die de wereld veranderde tot en met mode.. Er is hier echt van alles te zien! Het museum staat vol met interactieve displays en dus de perfect plek voor een leuke dag. Één van mijn favoriete onderdeel is de Turbinia bij de ingang van het museum, het eerste schip dat werd aangedreven door een stoomturbine.

ZELF NAAR NEWCASTLE ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

7 Reacties Schrijf een reactie

  1. ik ga 23 september op 3 daagse minicruise naar newcastle met zijn 4 vieren zijn er nog gratis museums te bezoeken

  2. wij vertrekken vanavond naar NC, wilde graag het ‘historisch museum’ mbt de Romeinse Hadrian-wall lagten zien, was ik ooit maar ben de naam vergeten van het museum… Een absolute aanrader !!! vooral voor ons Nederlanders die n dergelijke geschiedenis hebben beleefd met de Romeinen en hun Limes langs de Oude Rijn !

  3. Jullie zijn het mooiste museum vergeten: Laing Art Gallery. En verder is er een historische bioscoop te bezoeken.

Geef een reactie