De beste fotografietips voor jouw vakantiefoto’s

Een vakantie in Schotland staat garant voor veel mooie vakantiefoto's

Iedereen heeft wel eens een fase in zijn leven dat je opeens zin hebt om mooie foto’s te gaan maken. Voor mij gold hetzelfde. Toen ik 18 jaar was kocht ik in een spontane bui een spiegelreflexcamera. Het was een instapmodelletje, want ik wist namelijk niet helemaal zeker waar ik aan begon. Om een goede foto te maken moet je aan zoveel eisen voldoen. Nu kom ik door het werken bij DFDS vaak schitterende beelden van Schotland tegen. Ik heb onderzoek gedaan hoe je zulke foto’s maakt. Een paar tips:

1. Verhelder schaduwen en zwak ‘highlights’ af

Wanneer je een donkere foto hebt geschoten, dan is het gemakkelijk om deze helder te maken. Als je schaduwen verheldert, dan verminder je de donkere elementen van een foto. Hetzelfde geldt voor het afzwakken van highlights. Je kunt dit eenvoudig doen met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop, maar er zijn ook diverse apps waarmee je makkelijk foto’s kunt bewerken (VSCO en Snapseed bijvoorbeeld).

Verhelder schaduwen en zwak ‘highlights’ af Verhelder schaduwen en zwak ‘highlights’ af

2. Rule of Thirds – Maak je foto dynamischer

Een foto waarbij het onderwerp in het midden staat is meestal niet zo dynamisch als gewenst. Daarom is de ‘Rule of Thirds’ uitgevonden. Hierbij verdeel je een afbeelding in 9 gelijke vlakken met 2 horizontale en verticale lijnen. Wanneer het onderwerp op deze lijnen wordt geplaatst is een foto vaak sterker. Tip: op de meeste telefoons kun je de camera zo instellen dat deze lijnen op je scherm worden getoond bij het maken van een foto.

The Rule of Thirds

3. Sense of scale

Als je een landschap fotografeert is het soms lastig om de grootte van bijvoorbeeld een bergachtig landschap vast te leggen, omdat je geen referentiekader hebt wat de omvang van het geheel weergeeft. Om een landschap indrukwekkender te maken kun je een object of persoon gebruiken als referentiekader om de immensiteit van de omgeving weer te geven. Hoe kleiner de persoon des te groter de indruk die het achter laat!

Voeg een 'sense of scale' toe door een persoon op de foto te zetten in een weids landschap

4. Bad weather = good photo’s

De volgende tip is waarschijnlijk zeer relevant voor een vakantie naar Schotland. Blijf buiten en maak foto’s wanneer het slecht weer is. Vooral in Schotland zorgt dit voor mysterieuze plaatjes. Slechter weer zorgt namelijk voor meer natuurlijke elementen, daardoor heeft je foto eigenlijk geen filters nodig!

Ook bij slecht weer kun je juist interessante vakantiefoto's maken

BEZOEK DFDS.NL ▸


Wesley

Geplaatst door

Functie: Marketing Executive

Geef een reactie