De 7 bruggen van Newcastle

De rivier de Tyne scheidt Newcastle en Gateshead, maar wordt verbonden door 7 bruggen. Wanneer je over de boulevard (Quayside) wandelt kijk je uit over deze bruggen: de bekendste bezienswaardigheden van Newcastle. Hiervoor komen architectuurliefhebbers van over de hele wereld naar Newcastle toe.

De Tyne Bridge en de Millennium Bridge

Van de 7 bruggen in Newcastle springen de Tyne Bridge (1928) en de Millennium Bridge (2001) er het meeste uit. De Tyne bridge is afgeleid van de Sydney Harbour Bridge. Alleen is de Tyne Bridge 5 keer zo klein! De Millenium Bridge is een hypermoderne wandel- en fietsbrug met een unieke architectuur. Als de brug open gaat is dat een spectaculair gezicht. Hij opent namelijk niet zoals een gewone brug dat doet, maar hij kantelt opzij. Het lijkt dan net of de brug naar je knipoogt, heel bijzonder! Zelf meemaken? Kijk op de website van Gateshead voor de ‘openingstijden’ van de Millennium Bridge.

De andere bruggen over de Tyne

Ook de fotogenieke High Level Bridge met zijn vele bogen is een plaatje om te zien, schrik niet als hier ineens een trein boven je hoofd rijdt! En stop ook zeker even bij de kleurrijke rood-wit-blauwe Swing Bridge. 

De drie laatste bruggen zijn wat minder opvallend: de Queen Elizabeth II Bridge die je per metro van Newcastle naar Gateshead brengt, de spoorbrug King Edward VII Bridge en ten laatste de Redheugh Bridge.

Wanneer je van brug naar brug over de Quayside wandelt, kun je ook nog gezellige terrasjes aan het water meepikken. Pitcher & Piano’s is hier ons favoriete adresje!

Dit zijn de mooiste foto’s van de bruggen in Newcastle:

De bruggen bij zonsondergang. Fotograaf: blogger Annemerel.

Net zoals in Parijs, je liefde ‘vastleggen’. Fotograaf: blogger Kirsten Spooren.

Ook ‘The Swing Bridge’ is grappig om een keer te bekijken.

Aan de Tyne vind je een enorm Concertgebouw: The Sage Gateshead. Je kijkt ook uit over het BALTIC museum, een museum voor hedendaagse kunst. Voor nog meer tips over architectuur en bezienswaardigheden in Newcastle, moet je zeker een kijkje nemen bij dit blog over cultuur in Newcastle.

Enthousiast geworden? Kijk bij onze MiniCruises voor een passende aanbieding naar Newcastle.

MINICRUISE NAAR NEWCASTLE ▸


2 Reacties Schrijf een reactie

  1. Vanuit Newcastle de Hadrian Wall op de fiets bezocht die deels langs de B6318 is gelegen. Er zijn nog heel veel zichtbare restanten en gerestaureerde fortifikaties te bekijken.
    Het is wel stevig fietsen. Beginnen bij Heddon on the Wall en dan de weg gewoon volgen kom je het vanzelf tegen. heuvelig en soms een stevige klim maar alleszins de moeite waard.
    Gebouwd van 122 tot het jaar 128 en is 117km lang. Keizer Hadrianus van Rome, van 117 tot 138, was zeer reislustig en bezocht alle hoeken van het toenmalige Romeinse Rijk.
    Zorg voor een fiets met drie kettingbladen (tripel) en minimaal een cassette met 10 kransjes, zeker als je op leeftijd bent. Een getrainde fietser kan het aan.

  2. Ik ben al 3 keer in Newcastle geweest en vind een geweldig stad om nogmaals te bezoeken, dus deze keer samen met mijn zoon de boiende stad weer van genieten, gaan we zeker deze gedeelde op bezoeken.

Geef een reactie