Vergeet de natuur, tijd voor de 3 mooiste Schotse steden

De mooiste Schotse steden - Glasgow

Ik heb de afgelopen jaren een voorliefde ontwikkeld voor Britse steden. Havensteden als Liverpool en Newcastle hebben een prachtig industrieel modern karakter, waar steden zoals York een veel pittoreskere uitstraling hebben. Een mooie mix.

Hoewel Schotland meer bekend staat vanwege de adembenemende natuur, is er ook op gebied van steden veel te bewonderen. Het doet zeker niet onder voor Engeland. Misschien wel de mooiste Britse stad, Edinburgh, is de hoofdstad van Schotland. En Glasgow kan zeker concurreren met Londen op gebied van shoppen en musea. Tijd voor de 3 populairste Schotse steden!

1. Mijn favoriet: Edinburgh

De mooiste Schotse steden - Edinburgh

Edinburgh wordt vaak één van de mooiste steden van Europa genoemd. Helemaal terecht. Edinburgh is een mooie combi van historie en volop hippe restaurants en winkels. Alles ademt vriendelijkheid. Uiteraard bezoek je Edinburgh Castle en slenter je over de Royal Mile, maar ook New Town is zeer de moeite waard. Hier vind je de kleine boetiekjes. Een bezoek aan Edinburgh is niet compleet zonder een whisky-tasting. Bezoek daarom de Whisky Experience of één van de vele pubs in de stad. Check hier meer tips voor wat te doen in Edinburgh.

2. Een mooie mix: Stirling

De mooiste Schotse steden - Stirling

Gelegen aan de rivier The Forth ligt Stirling met haar pittoreske binnenstad. De bekendste bezienswaardigheid in de stad is zonder twijfel het kasteel Stirling Castle. Met recht de eye-catcher van de stad. Ook de oude ‘citywalls en gezellige straatjes’ in de binnenstad zijn de moeite meer dan waard. Wandel zeker over de Stirling Bridge. Deze brug was belangrijk bij een veldslag in de Schotse onafhankelijkheidsoorlog. Onder leiding van de lokale held William Wallace versloegen de Schotten de strijders uit Engeland. Het 67-meter hoge Wallace Monument is naar hem vernoemd en de moeite waard om te beklimmen.

3. Het nieuwe Londen: Glasgow

De mooiste Schotse steden - Glasgow

Na Londen is Glasgow de Britse stad met het meest uitgebreide winkelaanbod. In het centrum vind je meerdere grote overdekte winkelcentra met alle bekende ketens. In de buurt van Merchant City en bij West End vind je meer de lokale winkeltjes en vintage shops. Echt iedereen vindt een nieuwe outfit in deze topstad. Glasgow blinkt ook uit op het gebied van cultuur. De afgelopen 50 jaar is er in de stad veel gefocust op culturele vernieuwing. The Clyde Auditorium is hier een schitterend voorbeeld van. Een waanzinnig mooi gebouw dat lijkt op het Sydney Opera House. Deze en meer moderne architectuur staan tussen oudere gebouwen en authentieke straatjes. Je kijkt je de ogen uit.

Welke stad wil jij het liefst bezoeken?

PS: Een leuke manier om de steden te combineren is tijdens een rondreis. Een aanrader is deze rondreis door Schotland 

RONDREIS DOOR SCHOTLAND ▸


4 Reacties Schrijf een reactie

  1. Ik kom een aantal jaren in Schotland. Maar met name de kleine stadjes hebben mijn hart gestolen: Callander, Pitlochrie, Ullapool, Tobermory , Portree. Ben Toevallig in Stirling geweest(net voor de YES/No Voting). voor mij als nederlander een eyeopener. Luisteren naar argumenten waar “het volk” erbij staat. Stirling is echt een mooi stadje. Daarna voor het eerst in al die jaren in Edinburgh geweest. Spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan. Zo “open”. zo mooi. Tja waarom ga ik naar Schotland. Zal er, hoop ik nog vaak komen.

Geef een reactie