Chinatown Newcastle: de moeite waard?

Chinatown in San Francisco

Eerder deze week werd het Chinese nieuwe jaar ingeluid. Toen we op Facebook een bericht plaatsten over Chinatown Newcastle, viel het me op dat veel mensen tijdens hun bezoek aan de stad deze Chinese wijk over hadden geslagen. Terecht? Of toch niet?

Het ontstaan van Chinatown

Misschien ben ik de verkeerde persoon om deze vraag aan te stellen. Ik heb de afgelopen jaren de twee grootste en bekendste Chinese wijken in Noord-Amerika mogen zien. Super interessant aangezien hier het fenomeen Chinatown is ontstaan. In de 19de eeuw vond een massale uittocht plaats van (met name mannelijke) Chinezen naar de Verenigde Staten. De mannen zochten werk in de steden. Vanwege hun handelsgeest duurde het niet lang of de eerste restaurants en wasserijen waren een feit. Pas decennia later liet de Amerikaanse wetgeving het toe dat ook vrouwen en kinderen zich vestigden in Amerika. En zo was Chinatown geboren. Ook in Europa steeg het aantal Chinese immigranten. Met name in de havensteden zoals Newcastle. Ook hier woonden de Chinezen dicht bij elkaar en werd Chinatown ook in Europa een begrip.

Chinatown in Newcastle

Na het bezoeken van Chinatown in New York begon mijn liefde voor deze wijk al een beetje op te borrelen, maar toen ik ChinaTown in San Francisco had bezocht was ik verliefd. De authenticiteit, de handelsgeest en de sereniteit van de Chinezen vind ik prachtig om te zien. Mijn lat lag dus hoog toen ik vervolgens tijdens mijn stedentrip naar Newcastle op ontdekkingstocht ging door Chinatown. De wijk is een van de oudere wijken in Newcastle. Het ligt in het centrum van van de stad tussen het voetbalstadion St. James Park en Grainger Market.

De wijk bestaat uit 6 straten waarvan Stowell Street de bekendste is. Loop niet te hard, want voor je het weet ben je alweer in een andere wijk. Maar niet getreurd. Dat maakt het niet minder mooi. De toegangspoort is een van de trekpleisters van de wijk. Na 35 jaar besloot men in 2004 dat deze poort eindelijk gebouwd mocht worden. En het wachten is beloond. De 11 meter hoge poort is echt prachtig.

ChinaTown in Newcastle

Neem de tijd

Om de wijk verder te kunnen waarderen moet je net als in de Chinatowns in andere steden, je rust zien te vinden. Wanneer je gehaast door een Chinatown gaat lopen slaag je nooit. Je moet op zoek naar de echtheid om het daadwerkelijk te kunnen waarderen. Een plek waar je dit in Chinatown Newcastle gaat vinden is bij het restaurant China Express. Dit kleine, en eigenlijk niet zo sfeervolle, restaurant is typisch zo’n goed Chinees restaurant waar je verliefd op wordt. De eigenaren willen alles voor je doen, het eten is van ongekende klasse. Dit soort plekjes zijn de reden waarom ik zo van Chinatown houd. Of het nou New York, San Francisco of Newcastle is…

Wanneer je de Chinezen met elkaar ziet praten… Wanneer je ze even in hun dagelijkse leven kunt aanschouwen… Wanneer je zelf heerlijk zit te smullen van het eten… Dan vergeet ik even dat ik niet echt in China ben! Wat is jouw tip in Chinatown?

STEDENTRIP NAAR NEWCASTLE ▸


Geef een reactie