In februari 1947 brandde een groot deel af van het landgoed Nymans in West Sussex in Zuid-Engeland. Twee afgebrande vleugels werden heropgebouwd, de rest bleef staan als een romantische ruïne die sindsdien mee aan de basis ligt van de populariteit van Nymans. Dat, en de tuin natuurlijk.
De Joods-Duitse emigrant en bankier Ludwig Messel (1847-1915) kocht het landgoed Nymans op het eind van de 19de eeuw. Hij liet het huis fors verbouwen (het moest wat meer indruk maken op zijn vrienden) en legde op de landerijen errond eigenhandig een tuin aan. Tuinieren was ’s mans hobby en met de jaren zijn in de tuin van Nymans nieuwe bomen- en plantenvariëteiten ontwikkeld die naar het landgoed zijn genoemd en bij liefhebbers beslist een belletje doen rinkelen. Twee voorbeelden: de eucryphia nymansensis of Nymansay, een kleine boom met grote bloemen, en de forsythia suspensa Nymans. Voorts: een prachtige landschapstuin, een gazon waarop je tijdens de zomermaanden heerlijk kunt zonnen (met uitzicht op het landhuis en de ruïne) en een ommuurde tuin.
Lord Snowdon
En dan dat huis. Het lijkt er al eeuwen te staan maar eigenlijk is Nymans nog geen honderdvijftig jaar oud. Volkomen nep dus, maar wel heel charmant. In 1947 viel het aan vlammen ten prooi nadat een bediende met een fakkel had geprobeerd een bevroren waterleiding te ontdooien. Het grotendeels afgebrande complex bleek te weinig verzekerd, waardoor slechts twee vleugels konden worden heropgebouwd. Het is onder meer die fotogenieke ruïne die bezoekers lokt.
Nog een aardig weetje: in 1953 erfde Anne Messel, de kleindochter van Ludwig, het landgoed. Anne was een fotomodel én de moeder van fotograaf Antony Armstrong-Jones (1930-2017). Zegt die naam u niets? Welnu, die meneer is beter bekend als Lord Snowdon (of Nymans), de man (en later de ex) van de Britse prinses Margaret (1930-2002).
De bloemen en planten in Nymans staan natuurlijk pas vanaf de lente in bloei, maar ook in de winter zijn landgoed en tuin beslist een bezoek waard, kijk maar naar de foto’s!
Nymans ligt op 140 km of anderhalf uur rijden van de ferryterminal in Dover.
BEZOEK DFDS.NL ▸