Castle Howard: Brideshead Revisited

Castle Howard

Ik was er enkele weken geleden voor de zoveelste keer en ik heb het gevoel dat ik er kan blijven terugkeren. Castle Howard in Yorkshire is een van de mooiste kastelen die ik ken.

Toen Charles Howard, de derde graaf van Carlisle, in 1699 aan de rand van de North York Moors (zo’n 30 km ten noorden van York) een optrekje wilde, riep hij daarvoor de hulp in van architect John Vanbrugh. Die ontwierp Castle Howard, dat verbazend goed lijkt op een andere creatie van Vanbrugh: Blenheim Palace, de geboorteplaats van Winston Churchill nabij Woodstock (jaja) in Oxfordshire.

Hemels

CH1

Toen schrijver en politicus Horace Walpole in 1772 Castle Howard bezocht, schreef hij dat het een van de mooiste plaatsen was die hij in zijn leven had bezocht. Castle Howard, dat vandaag nog altijd wordt bewoond door de familie Howard, is nog steeds een bezienswaardigheid van formaat. Statige gemeubileerde kamers en zalen, kunst om duimen en vingers van af te likken, een hemelse kapel en een ongelooflijk prachtige koepelzaal (in 1940 door brand verwoest en inmiddels helemaal gerestaureerd). Maar misschien is Castle Howard nog wel het indrukwekkendst van de buitenkant. Het kasteel staat in een schitterende landschapstuin met onder meer een forse Atlasfontein, hier en daar een folly, en een mausoleum waar de leden van de Howardfamilie worden begraven.

Film en televisie

Er is nog een andere reden waarom je zeker eens naar Castle Howard moet. Het kasteel werd immers wereldberoemd als decor voor de televisieserie Brideshead Revisited, naar het gelijknamige boek uit 1945 van Evelyn Waugh. De tv-serie uit 1981 met onder meer Jeremy Irons, Laurence Olivier en John Gielgud in de hoofdrollen, heeft inmiddels de cultstatus bereikt. In 2008 werd van het boek ook een bioscoopfilm gemaakt (met o.a. Emma Thompson) en ook die werd gedraaid op Castle Howard. In het kasteel is aan zowel de tv-serie als aan de film een tentoonstelling gewijd.

Waar wacht je nog op?

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

1 Reactie Schrijf een reactie

  1. Mijn overgroot moeder was een Howard.Is met mijn overgroot opa getrouwd die niet van adel was en is er uit gezet.

Geef een reactie