Canterbury is altijd mooi, ook na 100 keer!

Canterbury

Ik ben er misschien al honderd keer geweest en ik blijf er naartoe gaan: Canterbury, de hoofdstad van het graafschap Kent én van de Anglicaanse Kerk. Het is een stad om te ontdekken. En voor wie er al is geweest: verlaat de platgetreden paden! Canterbury is een halfuurtje van Dover met de auto. 

Canterbury Cathedral

Canterbury Cathedral - de absolute must-see van Canterbury

En dan: op tocht! Must see: Canterbury Cathedral, gebouwd door de heilige Augustinus en de plaats waar in 1170 bisschop Thomas Beckett door aanhangers van koning Hendrik II werd vermoord. Gevolg: Canterbury Cathedral werd een bedevaartsoord en rond enkele van die bedevaarders schreef Geoffrey Chaucer in de 14de eeuw zijn wereldberoemde Canterbury Tales. Die vertelsels worden uit de doeken gedaan in een audiovisueel spel in een oude kerk in St. Margaret’s Street. Als je kunt, blijf dan in de kathedraal voor de Evensong, het gezongen avondgebed. Je hoeft niet gelovig te zijn om dat he-mels te vinden. Een stukje Romeins verleden van de stad zien? Ga eens kijken in de kelder van boekhandel Waterstones in St. Margaret’s Street. Daar zie je restanten van een Romeins badhuis.

The Beany & een boottochtje op de Stour

Tochtje met een punter op de River Stour

Onterecht vaak over het hoofd gezien is de St. Augustine’s Abbey, vanwaar de latere stichter van de kathedraal, Sint-Augustinus, Zuid-Engeland kerstende. Je moet er even voor buiten de stadswallen, de drukke ringweg over, maar de abdijruïne loont beslist de moeite!

Erg onderschat vind ik ook The Beany, een gratis toegankelijk museum in de drukste straat van Canterbury: High Street. Je krijgt er verhalen en werk voorgeschoteld van lokale kunstenaars, schrijvers, ontdekkingsreizigers, uitvinders, missionarissen en dies meer. Knap!

En maak ook eens een tochtje met een roeibootje of een punter op de rivier Stour: heerlijk rustgevend, zo in het midden van de stad. En de verhalen die de bootsman je vertelt, doen je van de ene verbazing in de andere vallen.

Lekkere adresjes in Canterbury

The Goods Shed

Ga niet eten bij the usual suspects in High Street, maar bijvoorbeeld bij Deeson’s in Sun Street, vlak bij de ingang van de kathedraal. Of in Rafael’s in The Goods Shed, een lokale versmarkt in een voormalige treinloods in het treinstation Canterbury West. Lekker Italiaans vind je dan weer bij Carluccio’s, op de benedenverdieping van warenhuis Fenwick. Enjoy!

Zelf Canterbury bezoeken?

Vanaf de ferryhaven in Dover is het maar een half uurtje rijden naar Canterbury.

FERRY NAAR DOVER ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

2 Reacties Schrijf een reactie

 1. Meerdere malen geweest. Canterbury blijft trekken.
  Met mijn koor Kon.Dordrechtsannenkoor KNA
  In de kathedraal gezongen.Ook een aparte belefenis.

 2. We zijn ook meerdere keren in Canterbury geweest.
  De eerste keer had ik het gevoel in een tekening van Anton Pieck te zijn gestapt.
  Vooral als de lampen branden, dat geeft de oude gevels iets mysterieus
  Een geweldige stad, met zijn middeleeuwse geschiedenis.
  Plannen om terug te gaan staan weercop de verlanglijst.

Geef een reactie