Boottochtje naar de Farne Islands

Zeehonden op de Farne Eilanden

Vanuit Seahouses in Northumberland kun je met een bootje naar de Farne Islands. Afhankelijk van het seizoen kun je tijdens dat tochtje duizenden zeevogels zien en word je begroet door honderden zeehonden. Spektakel verzekerd!

In het haventje van Seahouses, waar het altijd naar fish and chips ruikt, vechten de rederijtjes voor elke klant die ze kunnen krijgen. Informeer je goed, want elke rederij biedt een andere tocht aan. Als je bijvoorbeeld aan land wil gaan op het verst gelegen Longstone Island (met de roodwit geschilderde vuurtoren) – een aanrader! – moet je bij de MV Golden Gate van George Shiel en zijn vrouw Ailsa zijn. Alle bootmaatschappijtjes hebben op de kaai in Seahouses een stalletje waar ze tickets verkopen.

Vogels en zeehonden

Zeevogels op de Farne Islands

Als je wat langer in de buurt bent, ga dan misschien een dagje van tevoren eens horen hoe het zit met de weersvoorspellingen en de getijden – die kunnen je tochtje verpesten of net leuk maken.

Zo’n tocht op zee duurt gemiddeld twee uur, maar je kunt uit Seahouses ook inschepen op een dagtocht naar bijvoorbeeld Holy Island – dan ben je bijna in Schotland.

De skipper stuurt zijn schuit tussen gevaarlijke rotsen en geeft uitvoerig commentaar bij wat er zoal te zien is. Vissers die hun krabbenmanden ophalen, een eilandje met een kluizenaarshol en een kerkje, en vooral veel dieren. Alken, Jan-van-Genten, drieteenmeeuwen, papegaaiduikers. Ze zorgen soms voor een fors gekrijs en ze poepen de zwarte rotsen wit.

Omsingeld worden door een massa zeehonden is ook iets wat je niet alle dagen meemaakt. Het is een fantastisch schouwspel en de skipper stuurt zijn boot zo dicht tegen de rotsen dat je de honderden zonnende dieren bijna kunt aaien.

Grace Darling

De vuurtoren op Longstone Island

De Farne Islands omvatten 28 eilandjes en zijn berucht bij scheepvaarders. Niet voor niets beschikt Seahouses over een zeereddingsdienst. De supermoderne reddingsboot die ze daar hebben, luistert naar de naam Grace Darling. Grace woonde met haar ouders in de vuurtoren op Longstone Island en redde in 1838 in haar eentje zeven schipbreukelingen. In het nabijgelegen Bamburgh is een fraai museum aan haar gewijd.

Zelf naar de Farne Islands? Dan pak je ’t best de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Vandaar is het nog een uurtje rijden naar Seahouses.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie