Boeken in een oud treinstation

Dit is een tip voor boekenwurmen. In het voormalige treinstation van Alnwick in Northumberland huist een van de aardigste tweedehandsboekhandels die ik ken: Barter Books. Ik kan er uren snuisteren.

Eerst even iets over die naam: Barter Books. Het Engelse ‘to barter’ betekent ruilen. Dit is dus een boekhandel waar je je oude boeken binnenbrengt in ruil voor een bedrag op je klantenkaart (waarmee je dan andere boeken kunt kopen). Maar Barter Books is ook een gewone boekhandel, waar je gewoon een boek kunt kopen.

Alnwick Station verloor zijn functie in 1968. Twintig jaar later begonnen Stuart en Mary Manley in een stukje van het stationsgebouw hun tweedehandsboekhandel. Die is sindsdien zo gegroeid, dat hij de hele inkom (met de originele loketten!) en een van de twee stationshallen beslaat.

Nostalgie

Barter Books – indien niet de grootste dan zeker wel de mooiste van het land – heeft duizenden en duizenden boeken, netjes geordend. En die staan allemaal in dat schitterende decor. Er is niet alleen de architectuur die zo typisch is voor een treinstation (met de stationshal, de wachtruimtes voor eerste- en derdeklaspassagiers, de kraantjes waar reizigers drinkwater konden tappen…) maar her en der hangen ook antieke uurregelingen, een stationsklok en oude toeristische posters, en bovenop de boekenrekken rijdt… een miniatuurtreintje!

Op de muur die de stationshal scheidt van de inkom, hebben de Manleys door kunstenaar Peter Dodd een grote muurschildering laten aanbrengen. Daarop staan 33 Britse schrijvers afgebeeld – een leuk zoekplaatje!

Alnwick ligt op 60 km (minder dan een uurtje rijden) van de ferryterminal in Newcastle. Bezoek in Alnwinck zeker ook Alnwick Castle! De ferryterminal is de bereiken met de overtocht vanuit IJmuiden naar Newcastle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie