Beamish: levende geschiedenis!

Beamish Museum

Beamish Museum, halfweg Gateshead en Durham, is mijn favoriete openluchtmuseum. En misschien ook wel het uwe, als u er tenminste van houdt honderd jaar in de tijd te worden teruggekatapulteerd.

Beamish Museum is het levenswerk van museumdirecteur Frank Atkinson (1924-2014). Die vond dat zoveel geschiedenis verloren ging, dat hij in 1971 een tentoonstelling organiseerde met zogenaamde bygones, voorwerpen uit lang vervlogen tijden. Dat werd zo’n succes, dat hij  er niet meer mee stopte en nabij Beamish, op de terreinen van een voormalige steenkoolmijn, een openluchtmuseum begon.

Van de sloop gered

Een typisch vervoersmiddel in Beamish Museum

Het principe van Beamish Museum is simpel: als ergens in het noordoosten van Engeland een historisch belangrijk gebouw met sloop wordt bedreigd, bestaat de kans dat het steen voor steen wordt afgebroken en in Beamish heropgebouwd. Zo hebben ze in het openluchtmuseum al een halve stad bij elkaar gesprokkeld (met arbeidershuisjes, winkels, een drukkerij, een pub, een smidse, een bankgebouw, een bakkerij, een logetempel…), een voormalig mijnwerkersdorp (compleet met een school, een kapel en een fish-and-chipszaak), een paar boerderijen, een kerkje, een treinstation, een kermis…

Figuranten

Een van de figuranten in Beamish Museum

Beamish is groot, vandaag al zo’n 121 hectare. Je verplaatst je van het een naar het ander te voet of – veel leuker – met een antieke tram of bus. Alle heropgebouwde gebouwen zijn ook aan de binnenkant zoveel mogelijk in hun originele staat gerestaureerd en overal kom je museummedewerkers tegen in historische kleren. De een rijdt met de tram, de ander bakt Victoriaanse snoepjes of houdt de drukkerij gaande, de ander zit bij de haard te breien of zorgt voor wat kleur in het straatbeeld. Met andere woorden: Beamish is geen saai museum, maar levende geschiedenis! Een tip: probeer er naartoe te gaan tegen openingstijd (10 uur), want er is zoveel te zien dat je tegen sluitingstijd (in de zomer wat later dan in de winter) toch niet rond bent.

Beamish ligt niet ver van de haven van de Newcastle-ferry.

De boeken van Dirk Musschoot zijn te koop via Bol.com

FERRY NAAR NEWCASTLE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie