Bamburgh Castle is koninklijk

Bamburgh Castle Northumberland

Er zijn in Northumberland nogal wat (resten van) burchten te vinden, maar Bamburgh Castle is ontegensprekelijk de mooiste en meest imposante. De burcht staat letterlijk in de duinen. Geen Viking geraakt er voorbij. Geen toerist ook.

Bamburgh Castle is op Lindisfarne Castle na (de burcht op Holy Island) de meest noordelijke vesting in Engeland. Er zit een heus koninklijk verhaal aan dit monument. De burcht was aanvankelijk een versterkte woning die was gebouwd door Aethelfrith, koning van Northumberland, het koninkrijk ten noorden van de rivier Humber. Hij noemde het plaatsje naar zijn vrouw Bebba en zijn (latere) burcht kreeg de naam Bebbanburgh.

Staalbaron

Zo komen we dus bij het pittoreske Bamburgh, dat vandaag soms een door toeristen overspoeld plaatsje is. De machtige burcht leent zich tot mooie foto’s, zowel vanuit het dorpje als van op het strand.

Bamburgh Castle Northumberland

Bamburgh Castle is nog zéér intact en kun je bezoeken. Het kasteel is nog steeds in handen van de familie Armstrong, nazaten van de beroemde staalbaron uit Newcastle (die ook het schitterende landhuis Cragside bouwde). In enkele bijgebouwen van Bamburgh Castle wordt de carrière van staalmagnaat William Armstrong keurig uit de doeken gedaan. In het kasteel zelf druipt de geschiedenis van de muren en kun je flink wat Hollandse en Vlaamse meesters zien. Mijn favoriete ruimte in het kasteel? De King’s Hall of Great Hall is een schitterende zaal met een waarlijk fabelachtig houten plafond.

Bamburgh Castle Northumberland

Ga na je bezoek een Scotch Pie uit het vuistje eten: een pasteitje met lauw lamsvlees. Slagerij Carter (Front Street nummer 2) is er wereldberoemd door!

Scotch Pie

Nu we toch bij de Armstrongs zijn aanbeland: zullen we het de volgende keer eens over Cragside hebben?

Bamburgh ligt een kleine 90 km (of een goed uur rijden) van de DFDS-ferryterminal in Newcastle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie