Alnwick: Harry Potter, Titanic en boeken

Alnwick Castle

Alnwick (spreek uit: Ennik) is de thuisbasis van de Percy’s, de hertogen van Northumberland. Die wonen op Alnwick Castle en zijn vandaag vooral de beheerders van een enorme vastgoedportefeuille: huizen en landerijen, verspreid over Northumberland. Hun bekendste vastgoed is het kasteel, dat je kunt bezoeken (en dat velen kennen als het decor voor Zweinstein uit de Harry Potter-films) en de naastgelegen moderne (!) tuin: Alnwick Garden, een ontwerp van de Vlaamse tuinarchitecten Wiertz.

Zusterschip Titanic

Olympic Suite - White Swan Hotel

Alnwick is zo klein dat je er alles te voet kunt doen. Loop na je bezoek aan het kasteel eens binnen in het White Swan Hotel in Bondgate Within (de naam van de hoofdstraat). Op het gelijkvloers vind je de Olympic Suite: een zaal waarin het originele houtwerk (plafond en lambrisering) van het eersteklassalon van Titanic-zusterschip Olympic is heropgebouwd nadat dat schip in de jaren dertig van de vorige eeuw uit de vaart was genomen. De draaideur in de inkom van het hotel en de trap naar de eerste verdieping komen eveneens uit de Olympic. Uit de hele wereld komen mensen daar naar kijken. Als je in het hotel logeert, ontbijt je in de Olympic Suite.

Boeken

Barter Books

Op tien minuutjes te voet van het hotel, net buiten de stadspoort, vind je in het voormalige station van Alnwick een van de mooiste boekhandels die er zijn: Barter Books. Het is de op één na grootste tweedehandsboekhandel van Engeland, maar je komt er vooral om je ogen de kost te geven. De winkel zit vol hoekjes en kantjes die herinneren aan het spoorwegverleden van dit gebouw. Het is er oergezellig, hier en daar brandt een haard (als het frisjes is) en achterin het gebouw zit een prima tearoom.

Ook dit: in Market Street zit een vestiging van Carlo’s, vorig jaar verkozen tot winnaar van de nationale Fish & Chips Awards. Een aanradertje!

Of Alnwick goedgelegen is? Een halfuurtje landinwaarts en je bent in de Cheviots en het Northumberland National Park. Een halfuurtje in oostelijke richting en je bent aan zee.

Zelf naar Alnwick?

Je kunt met DFDS een MiniCruise maken en vanaf de terminal van DFDS rij je in een uurtje naar Alnwick Casle toe!

MAGISCHE MINICRUISE ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie