Alcoholvrij hoort er in Engelse stadions bij

Alcoholvrij hoort er in Engelse stadions bij

Vorige week had ik het voorrecht een groepje Belgische journalisten te begeleiden op een voetbaltrip tussen Sunderland AFC en –  in mijn ogen een van de mooiste clubs – Liverpool FC. Het voetbal was weer een fantastische ervaring, maar daar zal ik het dit keer niet over hebben. Nee, dit keer eens iets anders…

Tijdens een rondleiding door het stadion werd mijn groepje uitgelegd dat het stadion rookvrij is en daarnaast volledig alcoholvrij. Vooral het laatste is een interessant gegeven. Voor wie nooit in Engeland is geweest is het wel even schrikken: Engels voetbal en geen alcohol? Dat is toch als een motor zonder brandstof?

Alcoholvrij

Engelse stadions zijn tegenwoordig volledig alcoholvrij. Je zult niemand zien met een pint op de tribune. Je bent vrij om alcohol te nuttigen buiten het zicht van de camera’s van Sky: in de omloop kun je rustig een biertje drinken. Ook in de Premium Area’s (zoals de Black Cats bar van Sunderland AFC) kun je tot een half uur voor aanvang van de wedstrijd onder het genot van een biertje naar het veld kijken, maar als Sky de camera’s laat draaien dan is het over. Dan gaan de lamellen of gordijnen dicht en is het stadion vanaf dat moment volledig alcoholvrij – zeg maar.

Biertje op afstand

Dus bier is prima maar niet na het bordje waarop staat: “No alcohol behind this point”. Is het een beetje truttig? Ik weet het niet, misschien wel. Ik begreep van mijn Belgische medereizigers dat het niet zo maar normaal is in België dat er alcohol genuttigd kan worden. In Nederland ligt het aan de wedstrijd of je bier met of zonder alcohol kunt krijgen.

Roken

Aan de andere kant, Engeland – zo zei onze gids – heeft zijn lessen geleerd. Roken op de tribune mag niet meer. Waarom? Iedereen van mijn generatie (ik ben uit 1972) herinnert zich de brand in Bradford City die is ontstaan door een sigaret. Hetzelfde verhaal geldt voor alcohol: in het verleden zijn hier genoeg problemen mee geweest, dus geen alcohol meer op de tribunes.

Voetbalreizen

Dus, als je een van onze voetbalreizen boekt, weet je alvast wat je te wachten staat!

ONZE VOETBALREIZEN ▸


Celest

Geplaatst door

Functie: Head of Campaign Management

1 Reactie Schrijf een reactie

Geef een reactie