75 jaar D-day in gloednieuw museum

D-Day Story Museum

Dit jaar herdenken we de 75ste verjaardag van D-day, de inval van de geallieerde troepen in Normandië die het begin inluidde van het einde van de Tweede Wereldoorlog. In Portsmouth hebben ze daarover iets interessants: een splinternieuw D-day museum.

The D-Day Story (zo heet het museum officieel) ging vorig jaar open en neemt de bezoeker op een multimediale manier mee door de geschiedenis van wat wellicht de grootste militaire operatie ooit was. Dat het Britse D-day museum in Portsmouth staat, is niet toevallig. De havenstad in Hampshire is tot vandaag de belangrijkste marinebasis van de Britten en ze speelde bij de inval in Normandië (Operation Overlord) een belangrijke rol. Voor de kust van Portsmouth kwamen alle schepen die deelnamen aan de inval bij elkaar (waardoor men die plek Piccadilly Circus is gaan noemen – naar de drukke rotonde in hartje Londen) om vervolgens op te rukken naar Frankrijk.

Verhalen

Bij het binnenkomen van met museum val je meteen in een strategische vergadering (knap staaltje techniek!) waar je te weten komt waarom de geallieerden precies voor Normandië kozen en niet voor het veel makkelijker te bereiken Calais, en waar je leert dat de meest onvoorspelbare factor van Operation Overlord het weer was.

D-Day Story Museum

Voorwerpen, videovoorstellingen, geluidsfragmenten en ook veel menselijke verhalen. Je maakt kennis met burgers die met gemengde gevoelens ‘hun’ soldaat naar Frankrijk zien vertrekken, een soldaat op wacht vertelt over zijn angsten, een groepje jonge militairen in een landingsvoertuig vindt de zeeziekte erger dan het gevaar dat hen te wachten staat…

Wandtapijt

Centraal in het museum – het museum is er letterlijk omheen gebouwd – vind je in een ronde kamer de zogenaamde Overlord Embroidery. Dat is een borduurwerk dat een wandtapijt vormt van liefst 83 meter lang dat in 34 taferelen het hele verhaal vertelt van de inval in Normandië. Indrukwekkend!

D-Day Story Museum Overlord Embroidery

thedaydaystory.com

Portsmouth bevindt zich op 225 km (2,5 uur rijden) van de ferryterminal in Dover.

BEZOEK DFDS.NL ▸


Dirk Musschoot

Geplaatst door

Functie: eindredacteur bij de Belgische krant Het Nieuwsblad en schrijver

Geef een reactie