5 x de mooiste strandwandelingen in de UK

Srandwandelingen in de UK

Het is niet het eerste dat in je opkomt, een strandwandeling in de UK. Maar zo gek is dit helemaal niet, vrij gelegen in de Noordzee zijn er vele kustgebieden met de meest verscheidende natuur in de UK te vinden. Van rotsachtige kliffen tot lange witte stranden, de UK has it all!

1. Scaborough – Staithes North Yorkshire

Gebied: Engeland (nabij Newcastle)
Lengte: 51,5 km Duur: 16 uur/3 dagen

Scaborough – Staithes North Yorkshire

Deze vrij pittige route loopt langs de Yorkshire kust met steile paden door hoge kliffen en langs de meest prachtige erosie kliffen. De route start in Scarborough en begint langs pittoreske vakantiehuisjes waarna je het kustpad Cleveland Way oploopt. Er zijn leuke plaatsen om tijdens deze wandeling te bezoeken. Zoals het kleine Ravenscar en het vissersdorpje Robin Hood’s Bay (afbeelding). Je sluit de wandeling af in het stadje Staithes, vol met mooie vissershuisjes.

2. Church Bay – Moelfre – Wales

Gebied: Wales
Lengte: 47 km Duur: 14 uur/2-3 dagen

Church Bay – Moelfre – Wales

Het eiland Anglesey is een groot stuk vrij land met heuvelachtige groene velden en wit geblakerde gebouwen, die je meer in Cornwall doen wanen dan in Wales. De lange en zeer gevarieerde kustlijn maakt dit eiland uniek, zeker voor de wandelaar. In het zuiden vol met duinen en velden en in het noorden kliffen en kiezelsteenbaaien. Een hoogtepunt van deze route is het uitzicht vanaf Holy Island (afbeelding). De plaats Almwch ligt ongeveer op de helft van deze route, waar leuke hotels en B&B’s te vinden zijn.

3. Glen Brittle – Rubh’ an Dùnain

Gebied: Schotland (Isle of Skye)
Lengte: 13 km Duur: 4 uur/1 dag

Glen Brittle – Rubh’ an Dùnain

Voor wandelaars is de Isle of Skye het meest bekend door de Cuillin, de rotsachtige bergen met zwart gesteente. Maar de mogelijkheden voor strandwandelingen zijn ook zeer gevarieerd en van goede kwaliteit, te danken aan de geografische ligging van de schiereilanden. Op deze route naar het laag liggende Rubh’ and Dùnain vanaf Glen Brittle loop je langs historische ruïnes uit de 18e eeuw. Daarnaast loopt deze route voor een deel door de wilde natuur plus een paar moerassige gebieden. Klinkt spannend maar is zeker te doen!

4. Lynton – Croyde

Gebied: North Devon – Zuid-Engeland
Lengte: 50 km Duur: 16 uur/2-3 dagen

Lynton – Croyde

Dit gedeelte van de North Devon kust is stimulerend en uitdagend: het bevat het hoogste punt van het South West Coast Path: Great Hangman. Daarnaast loopt deze route langs mooie bossen en vele baaitjes. De route start in Lynton, een klein interessant stadje boven op een bergtop gescheiden van zijn buurstad. Met een lift worden de steden aan elkaar verbonden.

5. Sandwood Bay

Gebied: Noord-Schotland
Lengte: 16 km Duur: 5 uur/1 dag

Sandwood Bay

Bijna 3,5 km lang wit strand, omvangen door duinen en een fjord met aan beide zijden rotsachtige gesteentes. Dit is de omschrijving van de omgeving die uitmond in Sandwood Bay. Om dit onbewoonde en prachtige stuk strand te bereiken moet je bijna 8 km door een ruig heidelandschap wandelen. De route begint bij een kleine parkeerplaats in Kinlochbervie, waar iedere dag een levendige vismarkt plaatsvindt.

Deze vijf strandwandelingen zijn stuk voor stuk een beleving op zich. Ga je voor een korte strandwandeling die je in een dag uitloopt? Of maak je er een tripje van en overnacht je ook in de mooiste plaatsen tijdens jouw wandeling? Hoe dan ook, om jouw vakantie op de meest ontspannen manier te beleven begin je deze met een overtocht met de ferry van IJmuiden naar Newcastle.

BEZOEK DFDS.NL ▸


2 Reacties Schrijf een reactie

Geef een reactie