10 x proeven in Schotland

©Yelp - Scottish Breakfast
Full Scottish Breakfast

Vertrek jij binnenkort naar Schotland voor een vakantie en wil jij de echte Schotse keuken ervaren? Hier zijn onze beste tips voor eten en drinken zodat je de lekkerste Schotse gerechten kunt proeven!

Ontbijt

Full Scottish Breakfast

Hou je van een lekker stevig ontbijt? Ga dan voor een Full Scottish Breakfast. Zorg ervoor dat je met een lege maag aan de ontbijttafel gaat zitten, want full betekent ook echt vol. Dit kun je verwachten: eieren, tattie scones (aardappel scones), toast, worstjes, black pudding (bloedworst), bacon, bonen en tomaten en natuurlijk een kopje thee of koffie. Soms wordt er ook nog haggis bij geserveerd.

Porridge

Authentieke Schotse porridgebestaat uit niets meer dan havermout, water en een snuf zout. Maar gelukkig is porridge in meerdere varianten te verkrijgen. Het wordt dan gemaakt met (een deel) melk en bijvoorbeeld rozijnen, lichtbruine suiker of maple syrup. Eén ding is zeker: na een goede kom porridge ben je klaar om de dag te beginnen zoals de Schotten dat al eeuwenlang doen!

© edinburgh37 - porridge
Porridge

Lunch en diner

Haggis

Een gerecht wat niet in dit lijstje mag ontbreken is Haggis. Dit is hét gerecht van Schotland. Haggis wordt gemaakt van schapenmaag of runderdarm met een vulling van verschillende soorten orgaanvlees met geurige kruiden en havermout. Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk maar het is zeker het proberen waard!

Scotch Pie

Scotch Pie is een pasteitje met en dubbele korst (daardoor extra knapperig!) gevuld met lamsvlees. Hou je niet zo van lamsvlees? Je kunt de pies ook vinden met rundergehakt. Deze lekkernij wordt vaak verkocht bij bakkers als take away snack. Perfect voor de lekkere trek.

Grouse

Grouse (hoen) is een echte delicatesse en tijdens het schietseizoen is het een populair gerecht. Het gerecht wordt meestal gemaakt met rode hoen. Het seizoen om echte Schotse Grouse te eten is van augustus tot en met december. De grouse wordt gegrild of geserveerd als stoofschotel.

© scotsman.com - Grouse
Grouse


Desserts en zoetigheid

Sticky Toffee Pudding

Ben jij een echte zoetekauw? Probeer dan eens de sticky toffee pudding. Dit is een erg populair dessert in Schotland en als je het eenmaal hebt geproefd weet je waarom! Dit warme dessert met toffee-karamelsaus is heerlijk in de koude wintermaanden.

© BBC - Sticky Toffee Pudding
Sticky Toffee Pudding

Scottish Tablet

Een Scottish tablet bestaat uit suiker, gecondenseerde melk en boter dat wordt gekookt totdat het begint te kristalliseren. Het resultaat is een klein stukje Schotse hemel. Het is in verschillende smaken te verkrijgen, bijvoorbeeld: chocolade, koffie of naturel. Voor welke smaak ga jij?

Shortbread

Dit koekje is in het hele Verenigd Koninkrijk erg populair, maar shortbread is van origine een Schotse lekkernij. Het is een simpel koekje, vergelijkbaar met de Nederlandse zandkoekjes. Heerlijk voor bij de koffie of thee.

Dranken

Whisky

Whisky is de nationale drank van Schotland en er zijn meer dan 100 distilleerderijen in Schotland te vinden, verspreid over vijf whiskyregio’s. Bij de meeste distilleerderijen kun je interessante rondleidingen doen om te ontdekken hoe whisky wordt gemaakt. Bovendien hebben alle whisky’s hun eigen unieke smaken. Wat je smaak ook is, er zit altijd wel iets voor je bij.

Gin

Ben je geen whisky liefhebber? Niet getreurd, want Schotland staat ook bekend om zijn vele soorten gin! Er zijn tal van kleine ambachtelijke gins te vinden. En wist je dat drie van de best verkochte gins ter wereld uit Schotland komen? Dit zijn namelijk Hendrick’s, Tanqueray en Gordon’s gin.

Hendricks Gin - ©Bundo Kim
BEZOEK DFDS.NL ▸


2 Reacties Schrijf een reactie

  1. De originele Schotse Sticky toffee pudding met bolletje ijs wordt geserveerd in het Spaans Tolhuis, een fietscafé in Plassendale Oudenburg. Heerlijk!

Geef een reactie