10 ‘secret’ tips voor in Newcastle

Na maanden thuis zitten mogen we er eindelijk weer tussenuit. En nu het toerisme langzaam weer op gang komt, is dit het perfecte moment om een citytrip naar Newcastle te plannen. Voor een ontspannen en zorgeloze MiniCruise of overtocht, hebben we aan boord een aantal maatregelen genomen, lees ze hier.

Vele bezienswaardigheden in Newcastle en het noordoosten van Engeland zijn nog onbekend. Deze regio is een ideale bestemming voor een weekendje weg of korte autovakantie. Met deze 10 tips laat ik je zien waarom Newcastle zeker een bezoekje verdiend.

 1. De zeven bruggen over de Tyne
 2. Het hart van Newcastle
 3. Winkelen in Newcastle
 4. Kunst & cultuur in de stad
 5. High Bridge Quarter
 6. Programma voor avonturiers
 7. Picknick in Town Moor
 8. Een pubbezoek
 9. Creatieve restaurantconcepten
 10. Met je voeten in het zand

 1. De zeven bruggen over rivier de Tyne

Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de zeven bruggen over de Tyne die Newcastle verbinden met Gateshead. De beroemdste brug is de Millennium Bridge, een technisch meesterwerk. Ook de Tyne Bridge is prachtig om te zien.  Architectuurliefhebbers over de hele wereld komen naar Newcastle toe om deze bruggen te bewonderen.

2. Het hart van Newcastle

In het centrum van Newcastle staat Grey’s Monument. dit gebouw uit 1838 geeft een prachtig uitzicht over de stad. Maar het echte hart van Newcastle bestaat uit de mensen die er wonen. Ze zijn vriendelijk, sociaal en down to earth – Newcastle is een studentenstad en bezoekers van deze stad realiseren zich meteen dat ze van harte welkom zijn in deze metropool waar het nooit saai wordt.

3. Winkelen in Newcastle

De Grainger Market in het centrum van Newcastle is een stuk levendige geschiedenis van de stad. De markt is sinds de opening in 1835 wel een beetje veranderd maar de charme van die tijd is bewaard gebleven. Je kunt er van alles kopen. Groente en fruit, vis en vlees, kleding en allerlei andere fratsen, alles is er te koop. Newcastle’s grootste winkelcentrum intu EldonSquare laat geen winkelwens onvervuld, maar aan de andere kant van de Tyne staat het Intu Metrocentre, het grootste winkelcentrum van Europa.

4. Kunst en cultuur in de stad

Sinds 1998 worden bezoekers in het zuiden van Newcastle begroet door het enorme kunstwerk ‘Angel of the North’ met 54 meter spanwijdte waarschijnlijk ’s werelds grootste sculptuur. Iedereen die geïnteresseerd is in kunst, moet het BALTIC Centre bezoeken en iedereen die niet geïnteresseerd is eigenlijk ook :-). Het gebouw zelf, een omgebouwde molen, is indrukwekkend en biedt een prachtig uitzicht vanaf het uitkijkplatform. The Biscuit Factory is de grootste onafhankelijke commerciële kunstgalerie van het Verenigd Koninkrijk. Het toont hedendaagse kunst, ambacht en design op twee verdiepingen.

5. High Bridge Quarter

Als je liever even weg gaat uit de drukte van de stad, dan biedt de wijk High Bridge uitkomst. De vele kleine boetiekjes met mode, woonaccessoires, muziek, en handwerk, in deze wijk vind je het allemaal. Deze wijk ligt op een klein stukje lopen vanaf het Grey’s Monument.

6. Programma voor avonturiers

Het echte avontuur vind je in onder de stad en is zeker niet geschikt voor mensen met claustrofobie. Onder de straten van Newcastle vind je namelijk de Victoria tunnel. Tijdens de tweede wereldoorlog werden de tunnels gebruikt als bunkers voor luchtaanvallen. Zelfs vandaag nog kun je de spanning voelen die mensen tijdens de luchtaanvallen gevoeld moeten hebben. Tochten door deze tunnels vinden namelijk elke week plaats. Let wel op, je moet een tocht van te voren boeken.

7. Geniet van een picknick in Town Moor

De town Moor is een groot stuk land in Newcastle. Het park is ongeveer 1000 hectare groot dus er is genoeg ruimte voor iedereen. Neem een kleedje mee, een mand vol lekkers en geniet van een heerlijke picknick.

8. Een pub bezoeken

In Newcastle kun je eigenlijk niet om een pubbezoek heen. De ambachtelijke bier pub, BrewDog, genesteld in de buurt van de kade van Newcastle, heeft zichzelf ontwikkeld als moderne pub in een industriële stijl. The Old George Inn is de oudste pub van Newcastle. Deze pub bestaat al sinds 1582 en de naam komt voort uit de bekendste bezoeker Koning Charles I. Als je de avond goed wilt afsluiten met een selectie van 70 verschillende gin creaties. In de bar, Pleased to Meet You, hangt een chique sfeer en is modern ingericht.

9. Creatieve restaurantconcepten

Newcastle leefde tot de jaren 1980 in de mijnbouw en industrie, maar heeft de laatste jaren de overgang naar een hippe kunst- en culturele metropool doorgemaakt. Hierbij zijn de oude fabrieken niet gesloopt, maar veranderd in theaters, restaurants en bars. Bij The River Brew Company vind je een aantal hippe restaurants in de zeecontainers. Ook het restaurant Cook House bestaat uit een omgebouwde container, je kunt hier typisch Britse gerechten verwachten.

10. Met je voeten in het zand

Newcastle heeft ook nog een maritieme kant. Liefhebbers van strand & zee kunnen hun hart ophalen in Tynemouth Longsands Beach. Zeker voor surfers is dit een waar paradijs. Het strand is eenvoudig te bereiken vanaf het centraal station van Newcastle. In minder dan een uur brengt de gele metrolijn je naar de halte Cullercoats. Hiervandaan is het nog zo’n 15 minuutjes lopen naar het prachtige zandstrand. Mocht je van Sea Food houden, dan raad ik Riley’s Fish Shack aan, ze serveren vers gevangen vis direct van de grill.

Met de boot naar Newcastle

Vanuit Nederland is Newcastle heel eenvoudig te bereiken. Neem je eigen auto mee en pak de ferry van IJmuiden naar Newcastle. Of kies voor een MiniCruise van 3 of 4 dagen.

BEZOEK DFDS.NL ▸


14 Reacties Schrijf een reactie

 1. Over een kleine 4 weken ga ik voor de 13e keer (en nee ik geloof niet dat dat een ongeluksnummer is) naar Newcastle! Heb er ontzettend veel zin in. De positiviteit die velen hier beschrijven, ervaar ik ook.

 2. Ook wij gaan al voor de zoveelste keer deze geweldige trip maken. Wat een luxe en gezelligheid aan boord .ik kan niet wachten tot het 16maart is

 3. Volgende maand gaan we voor de 9e keer met de DFDS naar Newcastle. De bootreis op zich zelf is al elke keer anders: Spiegelgladde zee met mooie zonsondergang, windkracht 10 en dansen op een deinende dansvloer en gratis diner vanwege de lange vertraging, zeehond naast de boot en andere keer Jan van Gent, English breakfast aan boord en ’s nachts die lekkere deining voelen in je zeezichthut met buiten schuimende golven en buiswater, sneeuw en ijs op het dek en andere keer weer heerlijk met een biertje in de zon op dek en op mijn verjaardag in de bar een serenade van een troubadour.
  Newcastle blijft ook verrassen; heel oud en heel nieuw doorelkaar en veel mooie, zandstenen bouwsels. De prachtige, gotische St. Nicolaaskerk, het Normandische Castle Keep met fantastisch uitzicht (waar ik een paar jaar geleden mijn verjaardag vierde), de Grainger Market, waar we kleding, kaas, bloodpudding en CD’s kopen en soms fish and chips eten, de China Town met de resten van een door Henri VIII opgeheven klooster (later gildehuizen) en Pink Lane Bakery, waar we ambachtelijk gebakken brood kopen. Ook de 7 bruggen, allemaal totaal verschillend in stijl en ouderdom, zijn de moeite waard om te zien. Bijzonder is dat op de plaats van Newcastle ooit Pons Aelius gelegen heeft; één van de noordelijkste plaatsen van het Romeinse Rijk. De Normandiërs bouwden later een New Castle (Castle Keep) om hun rijk tegen de Schotten te beschermen.

 4. Elke keer ( Na Zo Vaak ) denk ik ,nu was het wel genoeg ,MAAR E oké keer weer denk ik “ nog 1 x “
  En zo ga ik maar weer een keer , 9/9 Het Zeegat uit ,heerlijk om weer er naar ui t te kijken

 5. Ik ga nu voor de 25 E Keer ( Nee Nee Geen Bloemen )
  De meeste keren Alleen ,en ook dat Bevalt Prima ,Maar met 2 natuurlijk gezelliger ,Verschillende malen voor 3/4 dagen ,maar de meeste keer 2 Overnachtingen aan Boord ,echt even er uit ,en het lijkt een Echte Vakantie In het Voorjaar staat Withley Bay op mijn Verlanglijstje

 6. Hi, wij gaan voor het eerst met de auto van IJmuiden naar New Castle, kun je in de stad ergens goedkoop parkeren, of doe je dat buiten de stad en dan met het O.V. de stad in?
  Dank je wel!

 7. Deze trip, doen wij al voor het vierde jaar.
  Het blijft een geweldige ervaring en de DFDS reis
  is en blijft geweldig .Newcastle is Super.

Geef een reactie