10x waarom Schotland het ultieme vakantieland is

Schotland - ultiem vakantieland

1. Je kunt er uren rijden zonder iemand tegen te komen

Voor mij is dat het ultieme vakantiegevoel: niet staren naar de TomTom maar willekeurige wegen gaan verkennen met de auto. En waar kan dat beter dan in Schotland? Zeker in de Highlands kun je heerlijk toeren over single track roads zonder iemand tegen te komen. Een rondreis door Schotland is dan ook een heel goed idee, de rondreis ‘Veelzijdig Schotland’ is mijn favoriet!

2. De Schotten zijn wellicht wel de meest vriendelijke mensen op aarde

Er zijn niet veel vakantiebestemming waarvan ik zeg: de inwoners hebben mijn vakantie nóg leuker gemaakt. Maar in Schotland? Ja, daar zeker wel! Onder andere de eigenaren van het leuke Winnock Hotel, zo vriendelijk!

3. De Schotse keuken is fantastisch

Haggis - moet je proeven tijdens je Schotland vakantie

Misschien denk je bij de Schotse keuken meteen aan Haggis? Dat kan ik me voorstellen want dit is natuurlijk het ultieme Schotse gerecht. Mits goed bereid vind ik het overigens heerlijk, maar de Schotse keuken biedt nog zoveel meer. Het land kent namelijk schitterende producten: de bekende Schotse zalm natuurlijk, en ook wild is er populair.

4. De whisky, natuurlijk!

Om nog even in het culinaire straatje te blijven: je bent niet in Schotland geweest als je niet op zijn minst één glaasje van dit ‘levenswater’ hebt gedronken. In de vijf whisky-regio’s van het land worden talloze soorten whisky gemaakt. Bijzonder zijn de rokerige whisky’s, bijvoorbeeld van de Talisker distilleerderij. Lees hier meer over Schotse whisky.

5. De natuur is er onovertroffen

Ik kan er uren over praten, al het moois dat ik heb gezien in Schotland. Als je een liefhebber bent van de natuur dan ben je hier helemaal op je plek. Skye is fantastisch maar ook de regio Loch Lomond vond ik erg mooi. En Dumfries & Galloway… Wat niet eigenlijk?

6. Wildlife spotten

Statige edelherten in de Highlands, orka’s, dolfijnen, talloze roofvogels… Zomaar een paar dieren die je kunt spotten tijdens je vakantie in Schotland. En de beroemde Highland Cow natuurlijk, misschien geen ‘wildlife’ maar wel ultiem Schots!

7. De hoofdstad is zowel hip als traditioneel

Hip en authentiek Edinburgh

Edinburgh is een fantastisch leuke stad. Het is aan de ene kant ontzettend hip, met toffe festivals en leuke eettentjes. Aan de andere kant is ook het traditionele stadbeeld bewaard gebleven. Edinburgh Castle, The Royal Mile… Een heerlijke stad! Tip: boek een verblijf net buiten de stad. Dan verblijf je middenin de natuur, maar je bent ook binnen een uurtje in Edinburgh.

8. Je vindt er overal leuke overnachtingsadresjes

Tijdens mijn rondreis door Schotland heb ik in heel veel verschillende accommodaties overnacht. En of het nu een hotel, een B&B of een hostel was: overal was het leuk! Een kneuterig hotelletje in the middle of nowhere, B&B’s met de liefste eigenaren die je alles willen vertellen over de omgeving, gezellige hostels… De leukste adresjes zetten we hier voor je op een rij.

9. Je kunt de hond meenemen op vakantie

Goed, niet voor iedereen een must maar voor een heleboel Nederlanders wel: je hond mee kunnen nemen op vakantie. Ik kan uit ervaring spreken: een vakantie naar Schotland met de hond is zó leuk! De Schotten zijn zelf hondenliefhebbers dus je wordt regelmatig op straat aangesproken. In veel pubs mag de hond gewoon mee naar binnen en ook in de meeste hotels & B&B’s is het geen probleem om je viervoeter mee te nemen.

10. Je kunt er heel relaxed naartoe reizen

Relaxed op vakantie

Ik ben groot fan van rondreizen maar soms geeft het toch wel wat stress. Ergens naartoe vliegen, een auto huren… Op zich prima, maar je kunt zo weinig bagage meenemen en het is toch altijd even wennen om in een rechts-gestuurde auto te rijden. Daarom is het fijn dat je ook met je eigen auto makkelijk naar Schotland kunt reizen. Rijd je auto aan boord van de ferry van IJmuiden naar Newcastle en vanaf daar is het nog maar een uurtje rijden naar de Schotse grens.

En, wat maakt Schotland voor jou het ultieme vakantieland? Laat het me weten in de comments!

BEZOEK DFDS.NL ▸


Sandra

Geplaatst door

Functie: Email & Social Media Marketeer

20 Reacties Schrijf een reactie

  1. Hier lees ik allemaal enthousiaste verhalen over Schotland. Zal ik er dan nog maar eentje bij doen? We zijn met z’n tweetjes dus ook naar Schotland gegaan en boekten een rondreis bij Travelbird, met DFDS overtocht met eigen auto. Het is een zeer ontspannen reis geweest, de overtocht met de veerboot was prima, kan geen enkel negatief puntje bedenken. Schotten zijn inderdaad fantastische mensen. Ik wil hier benadrukken dat het nu niet zo duur meer is vanwege de koers van het pond. Benzine was er zelfs nog iets goedkoper dan in Duitsland. Verder wil ik iedereen die het een eng idee vindt om links te rijden geruststellen, want je rijdt in je eigen auto waar je gewend aan bent. Als je de veerboot afrijdt kom je eerst langs de douane, en daarna kom je op de openbare weg. Ik had nog nooit links gereden, maar ik was er binnen minder dan een kilometer al aan gewend, echt, links rijden stelt helemaal niets voor. Niets om ongerust over te zijn. In ieder geval is een reis naar Schotland zeker voor herhaling vatbaar. En zeker weer met de eigen auto.

  2. Pieter,
    Geen idee of je dit bericht zal lezen ?

    Je kan eens lezen en vragen stellen op het Schotlandforum.
    Daar worden echt wel veel tips gegeven door Schotland liefhebbers.
    niet alleen waar te wandelen (en op wat letten), maar ook logement komt aan bod, vroegboekkorting :-), de concurenten van DFDS (met hun voor- en nadelen), en nog zoveel meer.
    http://www.schotlandforum.nl

  3. Hebben in november 2016, een 6 daagse reis gemaakt door Schotland. Geweldig, de overtocht
    , hotels perfect, landschap en plaatsen, geweldig. Voor herhaling vatbaar.

  4. Hallo,
    Wij zijn van plan om van de zomer naar Schotland te gaan met de hond. Nu krijg ik van kennissen uiteenlopende reacties over de overtocht met de boot. De één vond het goed gaan terwijl een ander hele nare ervaringen heeft. Hoe gaat dat met de hond in de kennel?

    • Hi Petra, mijn eigen ervaring was positief. De kennels zijn ruim en schoon, er is water aanwezig en een bak waar de hond zijn/haar behoefte kan doen. Ook kun je er vaak je hond bezoeken dus ik vond het een prima oplossing!

  5. Wij echtpaar (55+) willen voor het eerst, met de auto, vakantie gaan houden in Schotland
    Wij houden erg van wandelingen in ruige landschappen en zijn niet bang voor lastige wandel passages. Onze vakantie valt in de maand augustus 2017 en wij denken aan een periode van 14 dagen maar niet op een plek. Heeft iemand suggesties?
    Al vast bedankt.
    Pieter

    • Hoi Pieter,

      Mijn vrouw en ik zijn al meer dan tien keer in Schotland geweest. Per trein, per auto, per ferry, per vliegtuig. Elke keer is het opnieuw heerlijk. Alles wat hierboven in de tien punten staat, klopt. Alleen de whisky heb ik nog niet geproefd. Onze favoriet is Loch Lomond en the Trossachs, de lochs, en het iets noordelijker gelegen gedeelte: Highlands/Grampians. Callander, Pitlochry, die regio is fantastisch. Natuur, rust, leuke dorpjes. Ook een stad als Stirling is de moeite waard.
      Wandelen kun je bv. in de buurt van Kingussie, Aviemore e.d.

      Succes bij het plannen van de reis!

      Koos

  6. Wat een prachtig land, zeg! Heb enorm genoten en raak er maar niet over uitgepraat. Eenmaal aan land gingen we op de motor rijden en hadden we een landkaart bij de pompstation gekocht. We hebben het echt oldskool gedaan, zonder Garmin. Wel heel grappig om te doen hoor! Zo nu en dan weer stoppen om op de kaart te kijken. De B&B’s of hotels hebben we ter plekke besproken en dat viel de 1ste dag nog niet mee. Maar met behulp van een zeer vriendelijke receptioniste van een volgeboekt hotel, dan toch maar via Booking.com geboekt, het was tenslotte al 19.30 uur en hadden er 380 km op zitten. Ondanks dat we een tegenvaller hadden en we genoodzaakt waren 4 dagen per auto de rit voort te zetten, was het echt fantastisch! Het voldeed aan al m’n verwachtingen die ik had en meer zelfs.. Schotland heeft m’n hart gestolen en als het lukt, gaan we volgend jaar weer! I ❤️ Scotland

    • Over 3 weken is het weer zover! Vorig jaar op de motor geweest en was ons zo goed bevallen! Alleen gaan we nu via de eurotunnel (want we hebben 3 dagen extra) en trekken we 1 streep naar boven. Nemen nog wel een gedeelte Lake District mee voordat we in Schotland zijn. Op de terugweg is het de bedoeling met de Ferry de oversteek te maken. Schotland.. geweldig land, we komen er aan!

  7. Over 3 weken gaat het dan eindelijk gebeuren! Denk dat ik er al 25 jr naar toe wil. Vorig jaar was het bijna zover en wéér ging het niet door! We gaan op de motor toeren, voornamelijk door de Highlands en de natuur en laten ons (hopelijk) verrassen door de ‘locals’. Natuurlijk heb ik wat plaatsen opgeschreven maar we gaan op de bonnefooi, hebben niets geboekt en zullen zien waar onze reis ons naartoe leidt. Echt zin an! Spannend!!!

  8. Mijn vrouw Tiny gaat al voor de elfde keer naar Schotland. Samen gaan we er al 9 jaar naar toe. We zijn totaal verslingerd aan het land, de mensen en de mogelijkheden om te genieten. We begrijpen niet waarom zoveel mensen zich laten afschrikken door praatjes over het weer. Helemaal eens met vorige reacties.

  9. Alles waar, gingen daarom al zo’n jaar of 7 achter elkaar daarheen.
    De rust, de vriendelijke mensen en het wisselend landschap, mijn tweede vaderland(?). Wordt tijd om er weer eens heen te gaan, nu al 2 jaar niet meer geweest……

  10. Klopt allemaal !!!
    Het in Sept’15 het allemaal gedaan! !!
    Ben daarna verliefd op het land en mensen geworden.
    Kijk als man zelfs naar Outlander-Tvserie !!!
    Wil ook een kilt

Geef een reactie